Els pressupostos del 2024 estan lluny d'aprovar-se o almenys, de tenir el suport dels comuns. Aquest ha estat el missatge que ha transmès la seva líder, Jéssica Albiach, des del Parlament aquest dimarts. El Govern està negociant els comptes de l'any vinent amb aquesta formació, però també amb el PSC, Junts i la CUP, però de moment no s'ha materialitzat cap pacte i Albiach ha allunyat cap possibilitat d'acord abans que acabi aquest mes de febrer, fet que endarrereix encara més una possible aprovació dels comptes al Parlament. Amb tot, preguntada per si el seu partit té una data límit pels pressupostos d'enguany, Albiach ho negat: "Pensem que és positiu que Catalunya en tingui. Si des del 2017 n'hem tingut tres cops ha estat gràcies a nosaltres, però la nostra voluntat no és un xec en blanc", ha advertit. 

"A mi em preocupa que Catalunya tingui uns pressupostos com més aviat millor, però el Govern no dona resposta a les reclamacions que els hi estem presentat", ha lamentat Albiach que sempre s'ha mostrat disposada a tornar a pactar els comptes amb l'Executiu, com ha fet durant tota la legislatura d'Aragonès. Aquestes reclamacions ignorades que subratlla la líder dels comuns passen per mesures en salut, educació o habitatge: "Nosaltres estem demanant el mateix que fa dos mesos però el Govern no ens dona resposta. Volem establir un calendari pels incompliments dels pressupostos del 2023 i aturar les infraestructures que hipotequen el futur del país. Més clars no podem ser", ha insistit Albiach, en referència al Hard Rock, que complica l'entesa entre el Govern, els comuns i el PSC que va permetre l'aprovació dels comptes del 2023. També sobre aquest projecte, des dels comuns es queixen que l'Executiu no hagi estat clar sobre la seva acció de govern ni s'hagin posicionat al respecte quan "podríem entrar en un escenari distòpic en el qual ens porten aigua en vaixell i s'impulsen aquesta mena d'obres".  

Els pressupostos generals i l'ajuntament, al marge, segons Albiach 

Amb la llei d'amnistia congelada al Congrés, fet que al seu torn provoca un endarreriment de la negociació dels pressupostos generals de l'Estat pel qual el govern espanyol de PSOE i Sumar necessita de nou el suport de totes les formacions polítiques, Albiach ha negat que això tingui efectes, al menys per part seva en la negociació dels comptes catalans: "Des d'En Comú Podem no barregem carpetes ni fem intercanvis de cromos", ha assegurat la diputada, que també ha descartat interferències de la negociació per l'entrada -o no- dels comuns i ERC en el govern municipal de Jaume Collboni que s'està negociant. Amb tot, el 2021, el seu suport als pressupostos de la Generalitat es va concretar després que ERC accedís a votar a favor els d'Ada Colau a l'ajuntament de Barcelona. 

La CUP constata un intercanvi de cromos

Per tot plegat, des de la CUP veuen la negociació dels comptes des d'un altre punt de vista, convençuts que aquesta s'està convertint, precisament, en un intercanvi de cromos entre la resta de formacions polítiques del qual están al marge: "Formen part d'un intercanvi de cromos que es juga a diferents taules i que els relega a l'última prioritat política per darrere de l'estabilitat del Govern de l'Estat o del ajuntament de Barcelona", ha recriminat el portaveu cupaire Xavier Pellicer també des del Parlament.

En aquest sentit, també ha criticat que a dia 13 de febrer l'Executiu d'Aragonès no hagi presentat encara el seu projecte. "Creiem que cal actuar amb responsabilitat i posar per davant les necessitats de la gent en àmbits com salut o habitatge", ha insistit Pellicer, reclamant al Govern que es posicioni sobre projectes com el Quart Cinturó o el mateix Hard Rock. En aquest sentit, també ha recordat que el seu partit, que enguany si que ha entrat en les negociacions, ha presentat un marc de mínims en aquesta mena de polítiques, però encara no n'han rebut resposta. Així i tot, i encara que el Govern continuï negociant amb el PSC que defensa infraestructures incompatibles amb les seves reclamacions, Pellicer ha assegurat que la CUP no abandonarà les converses: "El país té unes necessitats i aquest any és una oportunitat per posar al centre tot el que s'ha allunyat fins al moment. Tenim el deure d'anar-hi insistint", ha resolt. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!