La CUP té els ulls posats en els pressupostos de l'any vinent. Després que l'any passat ni tan sols es reunissin amb el Govern per una primera reunió, enguany els cupaires ja han fet arribar a l'Executiu la seva proposta, que han descrit com de mínims, per a començar a negociar els comptes per l'any vinent. Tal com ha explicat el seu portaveu, Xavier Pellicer, aquesta és la "darrera oportunitat del Govern perquè abordi d'una vegada per totes les problemàtiques de la majoria del país", assegurant que els de Pere Aragonès han de triar si tornar a negociar amb el PSC -que ja ha advertit que si no es compleixen els pactes del 2023 no hi ha res a parlar- o "abordar una alternativa necessària per a les majories de Catalunya". Segons Pellicer, en els últims mesos s'han "cronificat un seguit de problemàtiques" que han agreujat l'empobriment de la majoria de la població, fet que ha provocat al seu torn "que cada cop hi hagi més desigualtats". 

D'aquesta manera, la proposta que la CUP ha fet arribar al Govern està basada en el que, segons els cupaires, són els principals reptes del país: sequera, habitatge i serveis públics. Això inclou per un costat impulsar l'habitatge públic, desplegar la llei de regulació dels lloguers i fer front a la problemàtica dels desnonaments. En aquest sentit, Pellicer ha subratllat que segons les enquestes, 3 de cada 4 catalans estan en contra que s'expulsi a les persones que no poden pagar el lloguer i que, per tant, s'hi ha de posar punt final. Pel que fa a la sequera, la CUP ha inclòs en la seva proposta de mínims limitar l'ús d'aigua per a activitats recreatives, una demanda que fa temps que reclamen, i també un pla urgent per millorar la xarxa d'abastament. Després dels mals resultats dels estudiants catalans en les proves de l'informe PISA, els pitjors de la història, Pellicer ha lamentat també una "manca de recursos absoluta" en educació. "Ara, la pilota està en la teulada del Govern", ha insistit Pellicer respecte de l'aprovació dels comptes del 2024 i els seus socis. Les últimes van ser aprovades amb els vots a favor d'ERC, PSC i els comuns. 

Una "darrera oportunitat"

En una entrevista a ElNacional.cat, Xavier Pellicer ja havia advertit que si bé havien decidit donar aquesta "darrera oportunitat" al Govern d'ERC abans que s'acabi la legislatura, si no es complia aquest "marc de mínims", no entrarien a negociar partides concretes amb l'Executiu. "Si no hi ha marc de mínims, es fa molt difícil dir que ha d'incloure els pressupostos. El que volem és situar un marc de defensa de drets per a tota la població. Si Esquerra vol aprofitar aquesta darrera oportunitat, després ja parlarem detalls més concrets", va avançar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!