Amb l'inici de l'any la líder d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha recordat que a la cambra catalana no hi ha una majoria suficient per treballar l'acord de claredat que defensa el president Pere Aragonès. En aquest context, ha instat el cap de l'executiu a convocar la taula de partits per decidir "entre tots" quina és la gran proposta de país. Albiach respon així a Aragonès que, al seu discurs de Sant Esteve, va situar com una de les seves prioritats per al 2023 aconseguir un acord sobre l'anomenat pacte de claredat, que hauria de possibilitar un referèndum pactat a Catalunya, una mesura que els comuns defensen i que portaven al seu programa electoral de les últimes eleccions al Parlament.

La taula de partits

Davant la prioritat fixada per Aragonès per a aquest 2023, Jéssica  Albiach ha assegurat que els comuns, al debat de política general, "vam posar a votació el pacte de claredat i ni JxCat, ni el PSC, ni la CUP li van donar suport. Dels 135 diputats que té el Parlament només 41 li van donar suport. "Catalunya avançarà des de grans acords, no a partir de titulars ni de fugides cap endavant", ha reblat en una entrevista a Efe. Davant d'això, la líder dels comuns reclama al president de la Generalitat que convoqui la taula de partits per arribar a teixir una "gran proposta de país".

La taula de diàleg amb l'Estat

Aquesta taula de partits, afegeix Albiach, hauria de treballar en paral·lel a la taula de diàleg Estat-Generalitat, amb la finalitat que el que s'abordi en aquesta última "sigui una proposta de país i no una proposta de partits". Que Aragonès no convoqui la taula de partits és una "feblesa", ha afirmat. La líder dels comuns al Parlament sosté que encara hi ha "camí per recórrer" en la taula de diàleg en qüestions en què sí que hi ha acords i consensos a Catalunya, com la millora del sistema de finançament o de l'autogovern. "Si parlem de la taula de diàleg, es podria parlar del reconeixement de Catalunya com a nació, blindar el nostre autogovern, que el Govern central no recorri lleis progressistes aprovades pel Parlament. Tenim camí per recórrer i aquí és on hem de centrar els esforços, en aquesta convocatòria de la taula de partits en la qual, entre tots, puguem forjar un projecte de país", ha resolt Albiach. Els acords que surtin de la taula de diàleg "han d'acabar sent votats pels catalans", ha subratllat Albiach, que ha recordat que es tracta d'un text "signat".

Pressupostos i vida de la legislatura

En plenes negociacions del Govern amb el PSC i Junts per aconseguir una majoria per aprovar uns pressupostos, després que els Comuns signessin un acord pels comptes amb l'executiu d'ERC, Albiach valora quina serà la vida d'aquesta legislatura. "Dependrà de la capacitat del Govern d'arribar a acords", ha apuntat la líder dels comuns. "A un Govern que és incapaç de teixir aliances, acords, i que està en minoria absoluta se li pot fer una legislatura molt llarga o molt difícil. De la seva capacitat d'assumir aquesta feblesa dependrà quant duri aquesta legislatura", ha indicat. En paral·lel ha destacat que Catalunya "no necessita eleccions" ara mateix, sinó tenir "uns bons pressupostos", cosa, ha dit, que és responsabilitat del Govern. A parer seu, a Pere Aragonès li falta "humilitat" i ha apuntat que al president de la Generalitat "està costant canviar el xip" de la ruptura de la coalició amb Junts: "S'han acabat les majories absolutes", ha avisat.