Cas omís. La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, ha reiterat aquest dimecres quins són els passos que ha de seguir el Govern si vol arribar a un acord pels pressupostos d'aquest any. Després de l'entrebanc que va suposar el comunicat de l'executiu aquest dilluns, i que va ser una veritable galleda d'aigua freda per al PSC, la mateixa portaveu ha remarcat, per enèsim cop, que el Govern no pot obviar les prioritats dels de Salvador Illa. Més enllà de les demandes ja acceptades, els socialistes volen que projectes "fonamentals" com ara el Hard Rock, l'ampliació de l'aeroport i la Ronda Nord figurin a l'acord final. I no només: també hi ha altres exigències com ara el compromís de no obrir més delegacions de la Generalitat a l'exterior, i aturar la prova pilot de la renda bàsica universal, entre d'altres.

Són reclams que figuren ja al decàleg de mesures que el PSC va presentar la setmana passada, i que ja havia fet arribar abans al Govern. No només això, sinó que Alícia Romero ha insistit aquest dimecres, després d'una nova trobada sobre els pressupostos, que els socialistes no aprovaran els pressupostos si no s'accepta la totalitat del paquet de mesures, el 100%. Així ho han fet arribar també a les conselleres Laura Vilagrà i Natàlia Mas, que han participat en la reunió.

Però la reacció de l'executiu ha estat la mateixa de sempre. Malgrat l'advertència per part de Romero que els comptes poden saltar pels aires si no s'accepten totes les seves demandes, la mateixa Vilagrà ha apostat per respondre al PSC que projectes com ara el Hard Rock, l'ampliació de l'aeroport i la Ronda Nord "no poden condicionar" la negociació dels pressupostos. És el mateix missatge que el Govern ha repetit durant les darreres setmanes, i que no s'ha alterat malgrat la darrera advertència del PSC. Tampoc des d'Acció Exterior hi ha hagut cap reacció, ja que fonts de la Conselleria han explicat a l'ACN que no descarten obrir noves delegacions a l'exterior el 2023, en la línia contrària del que reclama Salvador Illa. De fet, i en contra d'uns altres interessos dels socialistes, la mateixa titular del departament, Meritxell Serret, viatjarà la setmana vinent a Finlàndia, on participarà en l'acte de presentació del pla pilot català de renda bàsica universal, aprofitant que aquest va ser el primer país europeu en fer un experiment de renda bàsica.

Tot i el xoc, optimisme per part del Govern i el PSC

El posicionament de totes dues parts, marcada per la decisió de no cedir davant les pressions de l'altra, està complicant l'entesa final. Però tant Govern com el PSC continuen optimistes. Vilagrà ha assegurat que la trobada d'aquest matí ha "accelerat la recta final de les negociacions" i que no veu impediments per continuar avançant i poder firmar definitivament l'acord. Per la seva banda, Romero ha dit que la reunió de dimecres no ha provocat "avenços" remarcables, i ha vist complicat arribar a un acord a la trobada de dijous, però s'ha mostrat confiada de fer efectiu el pacte la setmana vinent.