El CatalanGate, l'escàndol d'espionatge que afecta més d'una seixantena de personalitats vinculades al moviment independentista, ja fa tres setmanes que ha esclatat, però en aquest temps no ha quedat resolt. El Govern i l'independentisme ja han apostat per fer palès el seu descontentament amb la situació. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha expressat en reiterades ocasions al seu homòleg espanyol que la confiança d'ERC a l'executiu central no està garantida i que calen explicacions, transparència i dimissions. Fins ara, La Moncloa no ha mogut fitxa i ha optat per tancar files al voltant de la ministra de Defensa i els diversos càrrecs de renom. Només la directora del CNI, Paz Esteban, està contra les cordes: Pedro Sánchez i el seu equip vol fer que ella pagui els plats trencats de la crisi.

 

Al clam dels independentistes s'hi ha sumat, des d'un primer moment, els Comuns. Avui ho ha tornat a fer el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, que ha apostat precisament per tirar endavant aquest reclam. "Haurà de caure qui hagi de caure", ha dit. Tot i això, la formació continua considerant que, abans de demanar qualsevol dimissió, cal aclarir el cas d'espionatge per així poder "depurar totes les responsabilitats polítiques un cop coneguem l'abast d'aquesta informació". També s'ha pronunciat sobre la compareixença del ministre de la Presidència, Félix Bolaños, al Congrés dels Diputats, que ha de produir-se aquest dimecres en comissió parlamentària. Mena creu que aquesta pot ser una bona oportunitat per "explicar la bretxa de seguretat". "Esperem que posi llum sobre un assumpte que cada dia genera més ombra", ha manifestat.

D'altra banda, el portaveu també ha volgut referir-se a la trobada que han de celebrar Pere Aragonès amb Pedro Sánchez, encara pendent de data. Precisament, la setmana passada van coincidir tots dos per primer cop des de l'escàndol a les portes de l'hotel W de Barcelona, abans d'assistir plegats a la Reunió del Cercle d'Economia. Va ser un intercanvi d'impressions amb posat molt seriós que va durar escassos minuts, però que Aragonès va aprofitar per advertir Sánchez: "La situació és molt greu. Cal una trobada urgent". Davant d'això, els Comuns han expressat que coincideixen amb aquest reclam, i aposten perquè "s'acceleri", que tingui lloc aviat i sigui "útil per poder acordar quins són els passos a seguir d'aquí en endavant".

Contra els Jocs d'Hivern

D'altra banda, Joan Mena també s'ha pronunciat sobre la manifestació que ha de tenir lloc aquest diumenge a Puigcerdà, convocada per la plataforma Stop JJOO, i que vol mostrar el rebuig del territori a la candidatura dels Jocs d'Hivern pel qual aposta el Govern conjuntament amb l'Aragó i el Comitè Olímpic Espanyol. Els Comuns hi participaran, en conseqüència amb les seves paraules crítiques amb l'esdeveniment esportiu, i hi assistirà la líder de la formació, Jéssica Albiach. Joan Mena creu que "sobren els motius" per oposar-se a la candidatura per al 2030. "Està marcada per l'opacitat i per les desavinences amb l'Aragó", ha dit, i també ha manifestat el seu malestar per la manca d'informes climàtics i la consulta, que "segrega" el país en situar "certes comarques com de primera i d'altres, de segona".