La plataforma que lidera l'oposició a la celebració dels Jocs Olímpics d'Hivern, Stop JJOO, ha convocat una manifestació de país pel dia 15 de maig a Puigcerdà, sota el lema 'Per un Pirineu Viu, Stop Jocs'. La intenció que tenen és reunir a la capital de la Cerdanya el màxim nombre de persones per fer sentir la seva oposició a la celebració dels Jocs, amb l'objectiu que sigui multitudinària i amb famílies "vingudes de tot el país", a més de persones d'Aragó contràries al projecte olímpic.

En una roda de premsa des d'una estació inacabada i abandonada d'esquí a la Vall Fosca, el portaveu de Stop Jocs Olímpics Bernat Lavaquiol ha dit que l'objectiu és fer veure al Govern "que els veïns del Pirineu no volen acollir uns Jocs Olímpics d'Hivern", i ha explicat que ja compten amb la confirmació a l'acció reivindicativa de l'Assemblea Nacional Catalana, 'No al transvasament', 'Zero Port' o Unió de Pagesos. 

 

Lavaquiol també ha insistit que la consulta anunciada pel Govern per preguntar a la ciutadania si es presenta o no la candidatura, ha de comptar amb la participació, més enllà de l'Alt Pirineu i l'Aran, del Ripollès, Berguedà i Solsonès. A hores d'ara no és clar qui podrà votar en aquesta consulta. Malgrat el Parlament va aprovar que els tres altres territoris puguin votar en la consulta, ERC de moment aposta perquè votin només les comarques de l'Alt Pirineu i l'Aran, mentre que Junts i la CUP volen que s'hi afegeixin els altres tres territoris. 

A la plataforma no els serveix una consulta que exclogui als habitants de Berga, ni fórmules mixtes, i ja han dit que no acceptaran cap proposta que tregui veu a alguns veïns d'aquestes nou comarques. El portaveu de Stop JJOO ha acusat l'Executiu de Pere Aragonès de voler excloure Berga pel nombre d'habitants que té, uns 16.000, convertint-se en la població més poblada on es faria la consulta. No és tot. La plataforma també reclama que la pregunta de la consulta sigui clara i que tingui com a úniques opcions de resposta 'sí' o 'no'. 

Procés opac

Fa ja més d'un mes que la plataforma es va reunir amb diversos partits polítics del Parlament, i després en una roda de premsa va acusar l'Executiu d'estar duent a terme un procés molt opac, ja que temen que la consulta es faci sense que el Govern hagi explicat les característiques del projecte: "No podem votar a les cegues. Sembla que la Generalitat vol que les veïnes votin sense tenir la informació, sense concrecions, per d'aquesta manera tenir un xec en blanc i fer el que vulguin un cop tinguin l'aval", va reivindicar des del faristol de la Cambra catalana Lavaquiol.

Avui mateix el Comitè Olímpic Espanyol (COE) ha oficialitzat l'acord tècnic sobre el projecte de la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern de 2030, i l'ha enviat per carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez; al president de la Generalitat, Pere Aragonès; i al president del govern d'Aragó, Javier Lambán. Aquesta notícia ha estat rebutjada per Stop JJOO, que en una piulada a Twitter ho ha titllat d'un "enèsim atac" de l'estat i el govern contra la població del Pirineu. Així mateix, ha convidat a assistir a l'assemblea oberta que celebraran dijous a Can Batlló, al barri de Sants, per preparar la resposta arreu del Principat. 

tuit stop jjoo