Els comuns celebren que el PSC s'hagi mostrat més obert a arribar a alguna mena de pacte amb ERC per formar el nou Govern de la Generalitat. "Fins i tot el mateix Salvador Illa va dir que estava disposat a fer un Govern amb el suport o un acord amb ERC", ha subratllat el portaveu d'En Comú Podem al Parlament, David Cid.

"El país necessita un Govern d'esquerres i aquest és l'escenari que veiem possible", ha dit en referència a la seva proposta de fer un Executiu d'ERC amb el seu grup que tingués el suport extern del PSC. Tanmateix, Cid ha assegurat que estan "oberts a qualsevol acord entre les esquerres", conscient que els socialistes volen presidir el Govern pel fet d'haver guanyat les eleccions del 14-F. Això sí, ha deixat clar que JxCat no hi té cabuda i que "el seu temps ha passat".

Cid ha reaccionat d'aquesta manera al relaxament per part dels socialistes respecte un possible acord amb ERC que va expressar aquest dilluns la seva portaveu, Alicia Romero. La socialista va demanar als republicans que donessin suport extern a un Govern en minoria del seu partit i els comuns. Preguntada sobre  la possibilitat que ERC pogués acabar compartint Executiu amb el PSC, Romero no va tancar la porta del tot però va posar una condició força improbable: que ERC deixi de "prioritzar" la independència.

Ple sobre la Covid i la salut mental

Cid ha comparegut a la sala de premsa del Parlament per anunciar que el seu grup ha demanat a la resta de grups (excepte el de Vox) convocar un ple específic sobre la Covid-19 i la salut mental. "Davant d'aquesta paràlisi del Parlament i les negociacions eternes entre ERC i JxCat no podem seguir aturats", ha carregat. "No entenem que no puguem avançar, hem de sortir d'aquesta paràlisi i interinitat, hi ha qui potser no té pressa, però la societat catalana sí que la té per solucionar els seus problemes", ha etzibat.

El portaveu dels comuns ha recordat que la salut mental és un factor de vital importància pel conjunt de la societat arran de la pandèmia i ha posat d'exemple que la meitat dels joves asseguren haver-se sentit en estat depressiu en algun moment de la crisi sanitària.

Per altra banda, Cid ha informat que volen impulsar una declaració institucional perquè el Parlament es posicioni a favor de l'aixecament de les patents de les vacunes, com ja ha fet l'Ajuntament de Barcelona. "Creiem que davant d'un sector que ha rebut 25.000 milions d'euros de fons públics és just aixecar les patents temporalment. Cid ha afirmat, a més, que l'objectiu del seu grup és pressionar d'aquesta manera les institucions europees perquè facin el mateix.

Sobre la petició socialista que comparegui el vicepresident en funcions del president, Pere Aragonès, Cid l'ha qualificat de "raonable".