Xantatge. Aquesta ha estat la paraula que ha utilitzat el portaveu dels comuns, Joan Mena, per referir-se a l'estratègia del PSC respecte la negociació dels pressupostos que hi ha en marxa amb el Govern de Pere Aragonès. Una paraula que, de fet, ja va emprar la setmana passada la portaveu d'ERC en el mateix context. Els comuns, doncs, s'han sumat als republicans i han aprofundit en la crítica cap als socialistes que ha anat creixent durant les darreres setmanes. Aquest dilluns, en roda de premsa, Mena ha estat contundent, i ha avisat l'executiu que no pot "cedir davant el xantatge del PSC".

El portaveu ha recordat que aquesta setmana hi ha convocades vagues de diversos col·lectius, entre els quals els metges, que surten als carrers a carregar contra les seves condicions. Unes condicions que, segons els liles, podrien veure's millorades amb les propostes que han posat sobre la taula en el seu acord de pressupostos amb el Govern. És per això que Joan Mena s'ha llançat contra la dilació provocada per Salvador Illa i les seves exigències, entre les quals hi ha el Hard Rock. "És ridícul que el PSC aboqui Catalunya a una vaga de metges per culpa d'un casino", ha lamentat, acusant també els socialistes de fer "perdre el temps a la gent" i instant-lo a abandonar el "com pitjor, millor" per sumar-se a l'oposició "útil i transformadora" dels comuns. I, en un últim atac, encara ha aprofitat per llançar un dard als de Borràs i Turull quan ha advertit que "existeix una aliança de PSC i Junts per anar contra l'acord dels comuns i pagar així les factures que Convergència deu a La Caixa".

Un cop més, Joan Mena ha denunciat els macroprojectes que exigeix Salvador Illa, especialment la construcció de la B-40 que vol "trinxar un dels entorns verds més privilegiats que tenim". "No entenem que el PSC defensi un projecte caduc, de fa 60 anys, pensat amb un model de mobilitat que no és l'actual. Va en contra dels signes dels temps i en contra de la lluita contra l'emergència climàtica", ha afirmat. Precisament aquesta setmana hi ha dues mocions al Parlament, del PSC i els comuns, que evidencien el xoc en el plantejament dels dos partits respecte aquesta autovia. I el portaveu ha tornat a avisar que estan disposats a abandonar l'acord amb el Govern si es destina "un sol euro" al projecte.

Els comuns, contra Collboni

D'altra banda, i després de l'anunci que Jaume Collboni deixa el govern municipal de Barcelona per poder centrar-se en les eleccions municipals, els comuns han considerat "irresponsable" l'anunci, recordant que ara farà campanya "contra el seu propi govern". I un últim dard amb mofa: "Els nervis de les enquestes els fan prendre males decisions".