El cap de llista del PSC per Barcelona per a les eleccions municipals 2023, Jaume Collboni, ha volgut donar explicacions de la seva decisió d’abandonar el govern municipal per centrar-se en exclusiva a preparar la seva candidatura. Tot i que el format per fer-ho ha estat una roda de premsa a migdia a la seu del PSC, més aviat ha tingut formes de míting electoral, amb una àmplia presència de militants socialistes, els set regidors del PSC del consistori barceloní asseguts a primera fila i un aplaudiment tancat al final de la intervenció inicial que ha portat el mateix Collboni a fer la broma de recordar que “som en una roda de premsa”.

🗓️  Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: totes les dates i quan es vota

🗓️ Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista

En aquest context, Collboni ha assegurat que amb la seva renúncia a seguir formant part del govern municipal inicia “un nou camí” per ser “el nou alcalde de Barcelona”. “Tornaré a l’Ajuntament com a nou alcalde si la majoria de la ciutadania ho decideix”, ha assenyalat Collboni, que ha insistit que des d’aquest mateix dilluns, comença a “treballar per tornar a l’Ajuntament, en aquest cas, com a nou alcalde, vull liderar el canvi que la ciutadania ens demana i que estic convençut que només podem oferir els socialistes” i s’ha mostrat decidit a “obrir una nova etapa a Barcelona, amb la mirada posada cap al futur i que ens permeti recuperar la millor Barcelona”.

RODA DE PREMSA JAUME COLLBONI PSC / Foto: Montse Giralt
Collboni ha estat acompanyat pels regidors del PSC a l'Ajuntament de Barcelona / Foto: Montse Giralt

Pel que fa a les qüestions més formals, Collboni ha assegurat que la renúncia formal serà efectiva el proper 1 de febrer, de manera que assistirà en qualitat de president del Grup Municipal del PSC al ple del 27 de febrer. A partir d’aquell dia, Laia Bonet, actualment tercera tinenta d’alcaldia, assumirà també la primera tinença i totes les àrees que fins al moment eren responsabilitat de Collboni, així com la presidència del grup municipal. A més, Collboni ha assegurat que aquest dilluns a primera hora ha trucat a l’alcaldessa, Ada Colau, però com que no ha pogut contactar-hi, li ha comunicat la decisió de plegar per wahtsapp, tot i confiar en “poder parlar amb ella en les properes hores”.

 

Collboni no trencarà el govern municipal

Així mateix, Collboni ha considerat que per “mantenir la paraula donada”, els regidors socialistes seguiran formant part del govern municipal, tot i que des dels comuns la primera reacció a la renúncia ha estat de titllar-la “d’irresponsable i poc creïble”, segons ha assenyalat el sisè tinent d’alcaldia i regidor de cultura Jordi Martí Grau. Collboni ha insistit que la seva decisió no té per què afectar la continuïtat del govern municipal en virtut dels acords als quals es va arribar en la investidura de Colau, però també és cert que ara els comuns podrien provocar la seva sortida, tal com ja van fer el novembre del 2017, quan el govern de coalició es va trencar arran del suport socialista a l’aplicació de l’article 155 contra l’autogovern català. En aquella ocasió, les bases dels comuns van decidir apartar el PSC del govern municipal.