Els comuns han rebut amb molt mal peu l'anunci de la data del ple de la investidura de Jordi Sànchez via recurs. La portaveu parlamentària de Catalunya en Comú-Podem, Elisenda Alamany, intueix que el moviment de Junts per Catalunya i ERC amaga la voluntat de fer temps per negociar un tercer candidat, el nom del qual encara és una incògnita. "No sabem si al cap i a la fi tot és per solucionar la papereta d'un tercer candidat", ha deixat anar Alamany en una compareixença en el Parlament.

Alamany ha demanat a les formacions independentistes que el 12 de març, dia en què s'ha convocat el ple d'investidura de Jordi Sànchez, es proclami un president de la Generalitat que sigui efectiu per poder arrencar la legislatura. "La proposta de dilluns ha de ser definitiva", ha exposat la portaveu dels comuns, que veu JxCat i ERC com a formacions que estan "jugant" amb la ciutadania catalana.

Candidatura "efectiva"

Alamany no ha volgut expressar la seva negativa rotunda a la investidura de Jordi Sànchez, com sí que ha fet aquest matí el líder dels comuns, Xavier Domènech, però sí que ha tornat a insistir que el presidenciable ha de ser algú que pugui ser investit amb tal de sortir de la situació actual de bloqueig. Per aquest motiu, la portaveu dels comuns ha reivindicat que "no es tracta de Jordi Sànchez" si no més aviat de si es tracta —o no— d'una candidatura que pugui ser "efectiva".

Encara dirigint-se als independentistes, Alamany ha demanat que la negociació entre JxCat i ERC acabi com més aviat millor per arrencar la legislatura i poder "recuperar les institucions", després de "dos mesos de paràlisi".

En aquest sentit, des dels comuns demanen que es desbloquegi la situació i que no caigui en disputes com l'ocorreguda entorn de l'àrea de Comunicació del futur Govern, que va arribar a encallar les negociacions. "Ens agradaria que les propostes a partir d'ara no corresponguessin a un intercanvi de cromos", ha dit Alamany amb referència a l'acord sobre la direcció de la CCMA, TV3 i Catalunya Ràdio.