El PSC ha tornat a rebutjar donar suport extern a un Govern en minoria entre ERC i En Comú Podem, idea que els mateixos comuns han tornat a recuperar arran del distanciament entre els dos principals partits independentistes durant les negociacions.

Ho ha dit la mateixa portaveu socialista al Parlament, Alícia Romero, en una roda de premsa des de la cambra aquesta tarda: "Aragonès no pot ser la solució als problemes del país. No pot tornar a presidir un Govern dividit i caducat".

En aquest sentit, Romero ha tornat a deixar clara la posició del PSC: l'única alternativa possible a un Govern independentista és un d'esquerres presidit per Salvador Illa, ja que és qui va guanyar les eleccions. A més, Romero ha recordat que "no donarem suport a un Govern que persegueixi la independència". 

Romero ha matisat d'aquesta manera les seves pròpies paraules d'aquest matí, quan en una entrevista conjunta a La2 i a Ràdio4 ha dit que si ERC vol el seu suport "que ens truquin i en parlem". "És ERC qui no vol parlar amb el PSC, és ERC qui va signar aquell cordó sanitari i si anem a eleccions serà perquè ERC ho ha volgut", ha respost en ser preguntada per l'entrevista d'aquest matí.

Carbasses als comuns

Així doncs, Romero no ha tancat la porta a parlar amb els republicans perquè "parlem amb tothom" però ha deixat clares les línies vermelles: el president d'un Govern d'esquerres ha de ser Illa. Això topa frontalment amb les aspiracions dels comuns, que en els darrers dies s'han vist molt més a prop de ser al proper Govern.

La mateixa líder al Parlament, Jéssica Albiach, ha demanat públicament a Aragonès entrar a l'Executiu i ha reclamat els vots del PSC. "No entendria que el PSC es posi de perfil davant d'una possible repetició electoral", ha dit concretament. I, encara que l'espai morat s'ha obert a acceptar els vots de Junts -sempre que siguin gratuïts-, estarien molt més còmodes sent investits només amb el suport dels socialistes.

David Cid, Pere Aragonès, Jèssica Albiach debate investidura EFE

Aragonès, amb els comuns Jéssica Albiach, David Cid i Joan Carles Gallego, en un dels debats d'investidura fallits / Efe

Tanmateix, el posicionament del PSC obliga els d'Albiach a escollir entre dues alternatives. Una passa per oblidar-se del Govern amb ERC i pactar amb els socialistes, tal com ha demanat la mateixa Romero recordant que aquesta és una fórmula que "funciona" a la Moncloa i a l'Ajuntament de Barcelona. L'altra obligaria republicans i comuns a dependre dels vots de Junts, el secretari general del qual, Jordi Sànchez, ja ha advertit que no regalarà els seus vots.

L'ambigüitat del PSC que esperona els comuns

És evident que la trencadissa en les últimes hores entre ERC i Junts ha generat certa ambigüitat per part del PSC. Per una banda els socialistes continuen defensant que l'alternativa a un Govern independentista passa per la presidència d'Illa, però per l'altra no s'estan de demanar als republicans que "si volen el nostre suport, que ens truquin i en parlem".

Per la seva banda, ERC continua insistint que tot depèn de la formació de Carles Puigdemont. De fet, els republicans ja han avisat que si l'acord amb Junts no acaba fructificant ni per a la investidura, no aniran a buscar els vots del PSC. "Només hi ha un escenari possible que només depèn de Junts: o arrenquem la legislatura amb un govern d'ERC o aboquem el país a una repetició electoral​", ha sentenciat la mateixa portaveu nacional, Marta Vilalta.