Un cop coneguda la decisió d'ERC d'apostar per un govern en solitari i donar per acabades les negociacions amb Junts, el partit de Carles Puigdemont ha començat a redibuixar el nou escenari i la resposta de la formació. L'executiva del partit es va reunir el mateix dissabte i ha decidit deixar en mans del secretari general, Jordi Sànchez, les converses amb Esquerra en contacte directe amb el candidat, Pere Aragonès. 

Aquest diumenge la cúpula de la formació s'ha reunit amb el grup parlamentari. Puigdemont, que ahir va mostrar públicament el malestar després de saber-se la decisió d'ERCno ha participat en cap de les dues reunions.

Recuperar la negociació

L'opinió majoritària de l'executiva situa l'entesa per a un govern de coalició ERC-Junts com la millor opció i aposta per seguir negociant amb els republicans aquesta possibilitat per evitar unes eleccions anticipades. La reunió de l'executiva va servir també per constatar la reticències amb que topa dins del partit l'alternativa de cedir 4 vots per a la investidura, després del cop de porta d'Esquerra.

Les veus que s'oposen a aportar els quatre diputats per investir Aragonès han estat encara més contundents en la reunió del grup parlamentari, on el parer majoritari s'ha pronunciat en contra, segons fonts dels assistents, que assenyalen que cap de les intervencions ha avalat obertament aquesta possibilitat, que ni tan sols no hauria estat l'escenari que ha centrat el debat.

Proposta de Sànchez

Els diputats adverteixen que la proposta que va plantejar Jordi Sànchez de donar suport a la investidura partia d'un escenari en què les converses entre els dos partits arribessin a la conclusió que l'acord de govern era impossible. Per contra, retreuen que l'acord amb els republicans estava a punt de tancar-se, tal i com va assegurar divendres el secretari general en roda de premsa, i que ha estat Esquerra qui ha decidit rebutjar l'entesa per al govern de coalició

Igual com a l'executiva de dissabte, també la conclusió de la reunió conjunta d'aquest diumenge del grup parlamentari amb l'executiva és que l'aposta de Junts és per intentar recuperar les negociacions per al govern de coalició. Insisteixen que no se cediran quatre vots de franc, menys encara si és per fer una coalició amb un partit no independentista com són els comuns, i adverteixen, a més, que aquesta opció haurà de ser aprovada per les bases, on les reticències són encara més accentuades.

Aragonès-Sànchez

Sànchez ja va advertir el mateix dissabte que el suport de quatre diputats de Junts estaria condicionat a l'acord que es tanqués amb ERC. De moment, Junts espera rebre una proposta dels republicans, de la mateixa manera que ERC ha negociat un document d'investidura amb la CUP. I reclamen que aquest cop les converses quedin directament en mans de Sànchez i Aragonès.

El secretari general ha informat la cúpula de l'evolució dels moviments que s’han produït els darrers dies en els contactes entre les dues parts, des d’un ultimàtum de 24 hores que se li va comunicar la passada setmana en la primera reunió a Lledoners, passant pel punt d’inflexió que els republicans asseguraven dilluns que havien detectat per facilitar l’acord, fins a la crida d’aquest divendres d’Aragonès per celebrar una reunió urgent.

4-M

El secretari general ha insistit que divendres les vuit hores de permís que tenia fora de la presó estaven ocupades per la roda de premsa que va oferir al matí i per l’entrevista que va gravar per a TV3 a la tarda. Des de Junts s’insisteix que si Aragonès volia parlar amb Sànchez podia haver-lo visitat a Lledoners.

Entremig d'aquestes fites, fonts del partit hi situen les eleccions del 4-M a Madrid, la desfeta del PSOE, que ERC ha interpretat com un afebliment que pot afavorir la seva estratègia, i la possibilitat que hi hagi hagut ja alguna incursió en aquest escenari. 

 

A la imatge principal, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, durant la intervenció dissabte des de Lledoners