Les institucions de Catalunya no es poden subordinar. És la línia vermella d'Esquerra Republicana que ha fet volar pels aires la negociació per a un govern de coalició amb Junts per Catalunya. Queden setze dies perquè Pere Aragonès aconsegueixi recollir els suports necessaris per a la investidura per engegar un govern en solitari. I ara mateix està tot obert, fins i tot la repetició de les eleccions, que es convocaran automàticament si el 26 de maig no s'ha investit president. 

Si ens fixem en l'aritmètica al Parlament, el mínim imprescindible que necessita el líder d'ERC per ser investit en segona volta són 54 vots a favor, tenint en compte que n'hi haurà 53 —PSC, Vox, PP, Cs— que s'hi oposaran. Aquí és on ha emergit l'opció que Junts cedeixi 4 dels seus 32 diputats perquè surti la suma. En paral·lel, els republicans hauran de lligar els 8 dels comuns, que fins ara hi han estat en contra però que ara s'obren a l'acord. De moment, només disposen dels 9 de la CUP, a més dels seus 33. 

Aquesta setmana, l'última abans de la data límit, serà decisiva. Junts ha advertit que els seus vots no seran de franc i a ERC ja estudien fins on estan disposats a arribar, conscients, per més que ho hagin verbalitzat en alguna ocasió, que en política res no és gratis. De fet, com ha passat amb la CUP, que ha cedit el seu suport a canvi d'un document de 16 pàgines en el qual ERC adquireix tot un seguit de compromisos que preveuen un clar gir a l'esquerra del nou govern. 

"Si Junts diu que facilitarà la investidura, jo m'ho he de creure", afirmava Aragonès aquest dilluns en una entrevista a TV3. El candidat a la presidència insta l'espai de Puigdemont a complir amb la paraula donada d'evitar la repetició d'eleccions. "Entenc que és una proposta seriosa, que no era una estratègia negociadora", ha remarcat. És més, assegura que no renuncia als 32 vots de Junts. "Si posen nous condicionants, que ho expliquin". 

I els vots del PSC?

En les properes hores, l'encara vicepresident reprendrà les converses amb Jordi Sànchez per tancar, in extremis, un acord d'investidura. El cert és que al llarg dels tres últimes mesos, els dos principals partits independentistes han avançat molt en moltes carpetes. Per tant, els republicans confien que aparcant el gran escull del Consell per la República i l'estratègia independentista, pugui fructificar l'aliança. Des d'ERC avisen que si Junts els dona l'esquena no aniran a buscar els vots del PSC. Altra cosa seria que els socialistes donessin el seu suport sense demanar res a canvi. 

Si la investidura tira endavant a la tercera —Aragonès ha afrontat ja dues votacions fallides—, serà el president amb menys escons de la història, només 33 de 135. La idea d'ERC és que de sortida no s'integri cap altre partit al govern. Això no vol dir que tots els consellers siguin del partit de Junqueras, sinó que preveuen incorporar consellers independents. Seria amb la legislatura ja rodada que es plantejarien l'entrada a l'executiu de Junts, la CUP o fins i tot els comuns. De fet, aquesta era la gran aposta d'Aragonès, tant en campanya com els dies després de les eleccions, el govern de via àmplia. 

A la imatge principal, Aragonès el dia que va anunciar la ruptura amb Junts. / A. Carbonell