Un petó i una abraçada amb Jorge Javier Vázquez. És el primer que ha fet aquest diumenge Yolanda Díaz quan ha pujat a l’escenari del Poliesportiu Magariños de la zona alta de Madrid. La vicepresidenta segona del govern espanyol s’ha guanyat la confiança política del presentador de televisió que en un passat va confessar la seva admiració per Pablo Iglesias. Aquest cap de setmana, la també ministra de Treball, els comuns i l’entorn d’Íñigo Errejón han fet oficial la candidatura de Yolanda Díaz a les pròximes eleccions espanyoles i han aïllat Podemos, que no ha assistit a l’acte de Sumar.

Just abans que comencés l’esdeveniment, que ha reunit al voltant d’unes 2.000 persones, Ada Colau ha demanat “deixar les sigles en un segon pla” i dipositar tota la confiança en la persona que s’ha convertit, en els darrers anys, en la cara més visible de l’espai a l’esquerra del PSOE. En el discurs que ha fet l’alcaldessa de Barcelona a l’entrada del poliesportiu, ha semblat que Podemos es trobi pràcticament en perill d’extinció, o que fins i tot formi part ja del passat: “Hem de tornar a il·lusionar la gent que s’ha desencantat de la política” a través del "lideratge" de Yolanda Díaz.

Podemos no ha volgut assistir a l’acte d’aquest diumenge. La voluntat de mantenir viva la marca i l’organigrama ha fet que en les darreres setmanes la formació instés Yolanda Díaz a arribar a un pacte amb el partit d’Irene Montero i Ione Belarra sobre el futur de l’espai si volia que els morats espanyols fessin acte de presència al poliesportiu. Les amenaces han estat innòcues. Podemos ha quedat aïllat, i Sumar ha comptat amb el suport d’aquells que en el seu moment en van ser desterrats —Íñigo Errejón i Mónica García— i els que han aconseguit que el partit tingués força a Catalunya, els comuns.

Així ho ha volgut deixar clar la mateixa Yolanda Díaz quan ha volgut fer ostentació dels seus cromos. Quan ha agafat els micròfons, ha presumit de tota la gent que avui se situava a primera fila: Ada Colau, Íñigo Errejón, Mónica García, Alberto Garzón, Enrique Santiago, Rita Maestre i Jéssica Albiach, entre d’altres. Ha presumit, fins i tot, de comptar amb el suport d’Elizabeth Duval, una escriptora que en els darrers dies ha estat enfrontada a Pablo Iglesias per Twitter. “Les dones estem cansades de tuteles”, ha etzibat Díaz a l’exlíder de Podemos durant el seu discurs.

Yolanda Díaz, que ha exclamat que vol convertir-se en la "primera presidenta d'aquest país", ha tret pit durant la seva intervenció de les polítiques del govern de Pedro Sánchez que han hagut de passar pel seu Ministeri, com l’augment del salari mínim interprofessional, la reforma de les pensions, l’estatut de l’artista i la llei ‘rider’. A través del seu habitual discurs ensucrat, ha promès que aquest projecte polític està fonamentat en el llegat dels pares, mares, avis i àvies; i ha llançat un dard contra Esquerra Republicana per haver fet “politiqueig” i haver votat en contra de la reforma laboral, i ha disparat contra el “neoliberalisme” del PP d’Alberto Núñez Feijóo.

Jorge Javier Vázquez
Jorge Javier Vázquez a l'acte de Sumar / Foto: Europa Press