Queden només quatre dies perquè s’esgoti el temps que tenen Yolanda Díaz i Podemos per arribar a un acord i presentar una coalició de cara al 23-J. I, a escasses hores perquè arribi la data que pot decidir l’èxit o el fracàs de les esquerres espanyoles en les eleccions generals, ambdues parts es troben encara encallades en els retrets. Avui han disparat munició l’exsecretari general de Podemos, Pablo Iglesias, els actuals portaveus de la formació morada Pablo Fernández i Isa Serra; i la mateixa Yolanda Díaz, que ha asseverat que Sumar és “un nou projecte de país”.

La primera pedra l’ha tirat Pablo Iglesias aquest dilluns a primera hora. En declaracions a Rac1, ha assegurat que Sumar fa ús d’una “dinàmica de venjança" en les negociacions amb Podemos i que la formació que lidera Yolanda Díaz ha intentat excloure Irene Montero de la configuració de la llista unitària per a les pròximes eleccions generals. És per això que ha llançat una advertència cap a la vicepresidenta segona del govern espanyol: "Liderar sovint té més a veure amb ser generós que no pas amb intentar humiliar".

Més tard ha estat el torn de Podemos. Els portaveus de la formació, Pablo Fernández i Isa Serra han demanat que aquest acord arribi “com més aviat millor”, i ha posat sobre la taula que el partit dels morats és “determinant” pel futur de l’esquerra espanyola. És per això que han advertit que, de cara a les negociacions, les “exigències”, “vetos” i “exclusions” poden torpedinar la unitat de l’esquerra a l’esquerra del PSOE.

La formació, en aquest sentit, ha recordat la trajectòria que ha tingut Irene Montero dins de la lluita feminista, i l’han situat com a pilar fonamental per les transformacions socials. Així mateix, Podemos ha posat sobre la taula que “no és casualitat” que la dreta enfoqui el moviment i el Ministeri d’Igualtat —capitanejat per Montero— com a “principal enemic”.

Tot i els dards disparats a la trinxera de Sumar, Isa Serra ha demanat ser “prudents” i “discrets” de cara a aquestes negociacions. I, de fet, no ha fet pública cap de les exigències de Podemos en les converses amb Yolanda Díaz. Sí que ha insistit, però, que “cada minut que passa sense acord és un temps valuós” que es perd per encoratjar l’electorat d’esquerres de cara a les eleccions generals.

Yolanda Díaz assenyala que Sumar és un “nou projecte de país”

Davant d’aquests retrets, Yolanda Díaz s’ha defensat. Quan només queden quatre dies fins al 9 de juny, la data límit, la vicepresidenta segona i ministra de Treball ha assegurat que Sumar “no és només un acord entre partits d’esquerra” per confluir conjuntament a les eleccions del 23-J, sinó que és un “nou projecte de país” articulat des de la “diversitat” i “pluralitat”.