Ja ho diu la dita: "Si hi ha maror, peix en abundor". I els comuns sembla que ja s'han posat el vestit de pescador. Tota la polèmica provocada per Jaume Alonso-Cuevillas ha fet que En Comú Podem torni a veure's amb possibilitats de ser a la Mesa. De fet, ja han demanat formalment a ERC, el PSC i la CUP que avalin el seu candidat, el diputat Lucas Ferro.

Així ho ha confirmat el portaveu de Catalunya En Comú, Joan Mena, en roda de premsa aquest dimarts després de carregar contra JxCat per, segons ha dit, "dirimir les seves discrepàncies" en institucions com la Mesa, el Parlament i el Govern. Per als comuns, els postconvergents "no són de fiar" i, per aquest motiu, han demanat a republicans i cupaires que donin suport al seu candidat per substituir Cuevillas.

"El relleu de Cuevillas no deixa de ser una esmena a la totalitat al diàleg i sabem que ERC no defensa aquesta via", ha dit Mena, afegint que el que va dir el diputat de JxCat no és res més que el que va fer el darrer president de la Cambra, Roger Torrent, en el seu mandat. Mena creu que el canvi de Cuevillas es deu al fet que "JxCat no vol que hi hagi algú que trenqui el seu discurs màgic".

joan mena comuns - catalunya en comu

El portaveu de Catalunya En Comú, Joan Mena / Foto: Catalunya En Comú

Mesa... i Govern?

Ara bé, la Mesa no és l'únic lloc on els comuns volen pescar. Les paraules del secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, deixant oberta la possibilitat a no entrar al Govern i facilitar-ne un d'ERC, la CUP i els mateixos comuns han fet que la formació morada torni a ser a les travesses per ser a l'Executiu. Tanmateix, els comuns continuen insistint en la seva fórmula, que passaria per tenir el suport extern del PSC.

En aquest sentit, Mena vol que JxCat no pugui condicionar el Govern, encara que no en formi part, perquè, segons ha dit, l'objectiu del partit de Carles Puigdemont "és aturar el país tot i la situació de pandèmia". En aquest sentit, Mena també s'ha mostrat preocupat pel condicionament que JxCat pugui fer a ERC al Congrés. Segons ha dit, posa en perill "tirar endavant mesures en clau progressista que encara tenim pendents".

Així doncs, tant el nou secretari de la Mesa com la nova composició del Govern dependran, en gran part, d'ERC, tal com ha recordat Mena. JxCat ja ha proposat la seva substituta. Es tracta de la diputada Aurora Madaula, molt pròxima a la presidenta Laura Borràs i membre del Consell per la República, entitat que ha centrat les negociacions entre els dos partits independentistes i que ha sigut fortament criticada pels comuns i la resta de l'unionisme.