No fa ni un mes que es va constituir la Mesa del Parlament i ja ha quedat la primera cadira buida. Es tracta del diputat de Junts Jaume Alonso-Cuevillas, que el passat 12 de març va ser escollit com a secretari segon de la Mesa. L'advocat va posar ahir el seu càrrec a disposició de la presidenta de la cambra, Laura Borràs, i aquest dilluns la formació liderada per Carles Puigdemont ja ha anunciat la que, previsiblement, serà la seva substituta: Aurora Madaula. Ara bé, a la cadira de Cuevillas li ha sortit una nova núvia i En Comú Podem ha anunciat avui que proposarà el diputat de la seva formació Lucas Ferro per ocupar-la.

Actualment, la Mesa del Parlament està composta per dos membres de Junts, dos d'ERC, dos del PSC i un de la CUP. El dia 12 de març, quan es va instaurar aquest organisme, En Comú Podem ja van proposar, sense èxit, a Ferro. Si el diputat de la formació liderada per Jèssica Albiach aconseguís aquest lloc a la Mesa, les formacions independentistes passarien de tenir de cinc a quatre membres, però mantindrien la majoria absoluta. 

Laura Borràs i jaume Alonso Cuevillas investidura Aragonès ACNLaura Borràs i Jaume Alonso Cuevillas en el Parlament durant el debat d'investidura fallit del republicà Pere Aragonès / ACN

Error d'ERC

La crisi de Cuevillas es va desencadenar el passat divendres quan en una entrevista a VilaWeb es va mostrar partidari de no tramitar propostes de resolució sobre el rei i l'autodeterminació, motius pels quals la Fiscalia s'ha querellat contra els membres independentistes de l'antiga mesa. "No és una confrontació intel·ligent. Això és intentar resistir d’una manera testosterònica, com un legionari que veu que disparen, però que va amb el pit descobert", va dir en aquella ocasió Cuevillas. Aquestes declaracions van generar malestar a dirigents de JxCat com el president inhabilitat, Quim Torra, o l'exvicepresident del Parlament, Josep Costa. Arran d'això, JxCat ha decidit apartar a Cuevillas de la Mesa, però mantindrà la seva acta com a diputat. 

"Aquesta fulminació és una constatació que el que vol Junts és una confrontació que ERC i la CUP no defensen", han afirmat fonts d'En Comú Podem a Europa Press. A més, aquestes han valorat que ERC "ja s'ha equivocat un cop a la Mesa per haver donat tant espai a Junts" i veuen en aquest eventual relleu una segona oportunitat per esmenar l'error.

"Cal posar fi al bloqueig partidista que ens va abocar a una legislatura perduda i, enguany, a dues sessions d'investidura fallides", ha considerat Ferro en el seu compte de Twitter. També ha exposat que existeix "una alternativa" amb relació a un possible pacte entre Junts i ERC, al qual els comuns s'han oposat per activa i passiva. "Cal ser valents en construir aliances per obrir una nova etapa. Nosaltres ho serem", ha sentenciat Ferro en la piulada. La seva formació es mostra partidària de teixir un acord amb el PSC i ERC.  

Des d'ERC han confirmat que En Comú Podem ha informat a la vicepresidenta del Parlament, la republicana Anna Caula, sobre la seva intenció de presentar a Ferro per aquest càrrec. De moment, la formació liderada per Oriol Junqueras encara no ha debatut la proposta en el si del partit, alhora que fonts consultades per ACN han matisat que desconeixen els vots de suport amb els quals compta el representant dels comuns. Davant aquesta situació, els republicans han remarcat que parlaran "properament". 

Fins ara, el pacte tàcit que ha regnat en aquesta cambra és que quan un diputat amb càrrec és rellevat, la formació a la qual representa és l'encarregada de designar un substitut. 

 

Imatge principal: El diputat d'En Comú Podem al Parlament, Lucas Ferro / ACN