El diputat d'ERC i membre de l'equip negociador del nou Govern, Sergi Sabrià, ha replicat a la pretensió de JxCat d'acordar una unitat d'acció dels partits independentistes a Madrid i ha advertit que, amb els seus 13 diputats al Congrés, "ningú dirà a Esquerra el que ha de votar". En declaracions a Efe, el subsecretari general de comunicació i estratègia d'ERC s'ha referit així a una de les qüestions que JxCat ha posat sobre la taula de negociació per a la investidura de Pere Aragonès i que suscita discrepàncies entre tots dos partits.

JxCat reclama acordar una "unitat d'acció" de les formacions independentistes a les Corts, però segons Sabrià "no hi ha discussió possible sobre això", perquè la força d'ERC supera la suma dels altres partits.

"ERC té al Congrés 13 diputats, Junts en té 4, el PDeCAT 4 més i la CUP, 2. Per tant, està bé que parlin tots entre ells, i ja ho fan, que es coordinin, i ja ho fan, però també ha de respectar-se el resultat de les urnes", ha recalcat.

Sabrià ha recordat que en les eleccions generals de 2019 "els programes d'ERC i de Junts eren bastant diferents", per la qual cosa forçar la seva unitat de vot en totes les votacions seria "enganyar la gent".

Al seu entendre, "tot el que puguem fer de forma coordinada és bo. Ara bé, JxCat i ERC són partits molt diferents i això s'ha de poder expressar en les votacions, ja que defensen dos models econòmics diametralment diferents, i si no ho veuen, que algú els expliqui el que diu Joan Canadell", diputat de JxCat.

Acords en algunes qüestions

S'ha mostrat convençut, no obstant això, que ERC, Junts, PDeCAT i la CUP poden arribar a acords al Congrés "en temes nacionals", i que això portarà que es coordinin en aquestes matèries, però dit això, ha puntualitzat: "Ningú dirà a ERC el que ha de votar, per exemple, en temes de pobresa energètica". En conseqüència, ha apuntat, en tot el que comporti posicionaments de tipus ideològic, ERC apostarà sempre per mesures que tinguin cabuda "en un programa polític d'esquerres", i això pot no resultar compatible amb el que defensa JxCat.

"Si algú es pensa que podrà imposar a ERC el que ha de votar a Madrid, quan la suma dels seus diputats és major que la de tots els partits independentistes junts, ja li dic ara que no ho aconseguirà", ha avisat.

"Si no veiem les coses igual, els 13 diputats d'ERC votaran el que creen oportú", ha insistit Sabrià, que també ha apuntat que, encara que ell no pot parlar pels quatre diputats del PDeCAT i els dos de la CUP al Congrés, està convençut que "dirien el mateix" sobre aquesta qüestió.

Imatge principal: Sergi Sabrià en una entrevista a Europa Press / EFE