Els comuns continuen molt molestos amb ERC per haver votat Laura Borràs com a nova presidenta del Parlament. Així ho ha expressat el portaveu de Catalunya En Comú, Joan Mena, a la roda de premsa d'aquest dilluns en què ha acusat els republicans d'enviar-los a l'oposició.

Així doncs i tot i veure's pràcticament fora del nou Govern, Mena ha insistit que la seva proposta de fer un Executiu amb ERC, la seva formació i el suport extern del PSC "continua sobre la taula". 

"Aquesta majoria d'esquerres que hi ha al Parlament no desapareix i durarà tota la legislatura", ha advertit retraient als republicans que la seva victòria sobre JxCat "només serveixi per reeditar un Govern fracassat". 

 

De fet, els comuns no són els únics que vaticinen un fracàs si la nova suma per formar Govern és la dels dos principals partits independentistes. L'exdirigent d'ERC a Madrid Joan Tardà va fer una crida a la CUP i els comuns a ocupar el màxim número de conselleries perquè d'aquesta manera JxCat n'ocupés menys.

Preguntat sobre aquest posicionament, Mena l'ha rebutjat contestant que l'objectiu de la seva formació és que els de Laura Borràs no ocupin cap dels Departaments de la Generalitat. En aquest sentit, ha tornat a reivindicar la seva fórmula de Govern que passaria per un suport extern dels socialistes, els quals, per ara, són rebutjats pels republicans.

Curiosament, Mena ha tornat a deixar fora de l'equació la CUP, tot i ser una formació clarament d'esquerres i que en aquesta legislatura compta amb un diputat més que la seva pròpia candidatura.

Amnistia

Mena no ha avançat quin serà el posicionament del seu espai i el d'Unidas Podemos en la proposta de llei d'amnistia que els partits independentistes presentaran demà al Congrés dels Diputats

Per a Mena, amnistia, indults i reforma del Codi Penal són "vies complementàries", així que ha volgut mostrar bona predisposició per negociar aquesta iniciativa. També ha carregat contra el PSOE per tenir paralitzada la reforma del Codi Penal que impulsa Jaume Asens: "No sabem a què obeeix".

"I el que sabem, no ens agrada", ha afegit acusant els seus socis de govern a Madrid de posar "interessos electoralistes" per sobre de l'interès general "que és el que els presos siguin al carrer".