La llei amnistia arribarà demà mateix a Madrid. Els grups d'ERC, Junts per Catalunya, el PDeCAT i la CUP la registraran aquest dimarts al Congrés dels Diputats. Ho faran acompanyats de representants de representants de les entitats participants i impulsores, com Òmnium Cultural i la plataforma Amnistia i Llibertat. De moment, la carpeta de la llibertat dels presos polítics catalans continua congelada per La Moncloa, malgrat que han passat les eleccions del 14-F. La convocatòria electoral anticipada d'Isabel Díaz Ayuso a la Comunitat de Madrid només enverinarà el clima polític a la capital de l'Estat.

El passat desembre, les tres formacions independentistes al Parlament de Catalunya, JxCat, ERC i la CUP van aprovar, amb l'abstenció dels comuns, una proposta de resolució de l'amnistia. El següent pas era la presentació d'una llei d'amnistia al Congrés de la mà dels tres partits, que es produirà demà. Tenint en compte les majories parlamentàries al Congrés dels Diputats, la iniciativa està abocada al fracàs, perquè el PSOE passarà la piconadora per sobre la proposició de llei.

Malgrat tot, no ha deixat de ser la proposta de tots els partits independentistes, com es va demostrar en la campanya electoral del 14-F. També volen posar-ho sobre la taula de diàleg i negociació entre l'Estat i la Generalitat, al costat del referèndum d'autodeterminació. Però el PSOE no ho accepta. Tampoc no dona sortida a les altres dues alternatives.

Per una banda, la reforma dels delictes de rebel·lió i sedició continua sense terminis ni previsions. El ministre Juan Carlos Campo ho ha inclòs en una reforma global del Codi Penal, de molt més abast i que portarà molta més feina. Lluny ha quedat la promesa de dur-ho al Consell de Ministres abans d'acabar l'any 2020. Per altra banda, el Tribunal Suprem està encara a l'espera de l'informe de l'Advocacia de l'Estat sobre els indults. Un cop arribi aquest informe, l'alt tribunal emetrà el seu dictamen i tornarà a la taula del Consell de Ministres. Tampoc no hi ha previsions temporals. El clima electoral de Madrid no fa pensar que hagi de ser imminent.

Places plenes

Aquest cap de setmana, més de 500 places d'arreu de Catalunya van sumar-se al "clam per l'amnistia" d'Òmnium Cultural. Des de la plaça de la Virreina de Barcelona, el vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri, va donar així el tret de sortida a la campanya Places per l'amnistia que pretén recollir firmes per donar solidesa a la proposta de llei d'amnistia, que entrarà al Congrés dels Diputats aquest dimarts. Segons va defensar Mauri, des d'Òmnium engeguen una "triple ofensiva" social, política i ciutadana per aconseguir que la proposta de llei tiri endavant i els presos polítics aconsegueixin l'amnistia.