El dirigent d'ERC, Joan Tardà, s'ha sincerat a la líder dels comuns, Jéssica Albiach, i ha compartit el seu malestar per la ruptura de les negociacions entre les dues formacions: "Patirem", ha vaticinat. 

La líder del partit, Jéssica Albiach, va lamentar el passat divendres no haver aconseguit representació a la Mesa del Parlament: "Ara nosaltres continuarem treballant des de l'oposició", va assegurar.

Ara, Joan Tardà, ha declarat en el seu perfil de Twitter que Albiach "sap que la suma de les conselleries ocupades pels seus més les d’ERC i les de CUP en deixaria menys a Junts". "Com les ocupades per Iglesias a Madrid en resten a PSOE. Desgraciadament sembla que mai n’aprenguem. Front Ampli o les esquerres, fora o dins del Govern, patirem", ha afegit.

Joan Tardà tweet

Tuit de Joan Tardà / @JoanTarda

D'aquesta manera, Tardà ha expressat la seva decepció davant la ja impossible negociació d'ERC amb els comuns de cara a formar govern

En defensa d'un govern ampli

El dirigent d'ERC ja va compartir el seu desig de no “repetir la fórmula de govern JxCat-ERC", una possibilitat que va qualificar de "fracàs" en una entrevista al diari Ara abans de les eleccions del 14-F. 

El polític republicà, que just acabava de publicar el llibre En defensa pròpia (Pòrtic), es va mostrar partidari d'un govern amb JxCat, ERC, la CUP i comuns. "En un govern les disfuncions no tenen com a causa el nombre d’accionistes sinó la capacitat per afinar", va defensar. Davant els principals reptes que té ara Catalunya, com "la pandèmia, la desjudicialització i la construcció d’una solució que ha de passar per un referèndum".

En aquell moment, al passat mes de gener, Tardà va valorar que un govern ampli "se sentirà més legitimat i valent per interpel·lar els compatriotes que no estan a favor del referèndum".

Laura Borràs, presidenta del Parlament

El passat divendres, la líder de Junts, Laura Borràs va ser escollida presidenta del Parlament de Catalunya per majoria simple de 64 diputats, els d'ERC i Junts. La CUP va obstaculitzar la tria, però es va desmarcar. Va retirar la seva candidatura per Pau Juvillà, però no va votar a favor de la líder dels junters, perquè qüestionaven que assumís el càrrec estant imputada en el cas de la Institució de les Lletres Catalanes. D'aquesta manera, Junts pren el relleu a ERC en el càrrec de segona autoritat del país, que fins ara ostentava Roger Torrent

Nou repte: investidura el 26 de març

Durant la sessió constitutiva al Parlament, els membres d'ERC i Junts van exhibir una imatge de sintonia, malgrat que les converses per formar govern no són un camí de roses. De cara al públic es van deixar fotografiar somrients.

De moment, han superat el primer escull, que passava per assegurar que la presidència del Parlament seria per a un independentista i que els independentistes tindran majoria a la Mesa. Per ara, objectiu assolit. El PSC, partit guanyador de les eleccions, estava a l'aguait d'una virtual ruptura entre ERC i Junts que li deixés el camí lliure per arribar a la presidència del Parlament, per a la qual postulaven Eva Granados, que es va quedar amb 42 vots, els del PSC, Cs i el PP. Missió frustrada. El nou capítol, el 26 de març, quan se celebrarà la primera sessió d'investidura. 

 

Imatge principal, Joan Tardà / ACN