Els comuns continuen fent 'pressing' a ERC perquè accepti governar amb ells en minoria tot i haver rebut ja el 'No' del PSC, partit del qual necessitarien el suport extern per la formació del Govern. En una entrevista al Planta Baixa de TV3, el portaveu d'En Comú Podem, David Cid, ha llançat la següent pregunta als republicans: "Per què és millor un Govern d'ERC i JxCat que un d'ERC i comuns?".

Cid ha assegurat que si ERC vol fer aquest "gir a l'esquerra", que passaria per donar una "clara orientació social i de no confrontació amb l'Estat", cal que abandonin JxCat. El dirigent dels comuns ha posat com a exemple el reforç de l'escola concertada fet per Irene Rigau o el projecte de BCN World impulsat pel conseller Calvet. Cal dir, però, que aquest projecte tenia i té el vistiplau de tot el Govern.

Cid també ha acusat la candidata de JxCat, Laura Borràs, de defensar la continuïtat del model concertat de Salut i ha recordat que el seu número dos de facto, Joan Canadell, s'ha mostrat a favor de suprimir l'impost de successions. 

Per tot això, "l'alternativa" és clara per a Cid: una majoria àmplia de més de 80 diputats comptant els escons del PSC i la CUP, tot i que ambdós partits ja han rebutjat aquesta fórmula i, a més, s'han vetat entre elles. El diputat electe, però, ha defensat amb exemples aquesta fórmula, recordant que la unió d'aquests tres partits, PSC, ERC i comuns, ha facilitat la investidura del president espanyol, Pedro Sánchez, l'aprovació dels pressupostos espanyols i l'aprovació dels pressupostos de l'Ajuntament de Barcelona. "No entenem per què no es pot repetir aquest acord a la Generalitat", ha comentat.

Per últim, Cid ha recordat que el darrer any de "Govern provisional" ha estat un caos ple de "batalles entre JxCat i ERC" i que ara Catalunya "té molts reptes" pels quals necessita "estabilitat": "La reconstrucció econòmica, l'emergència social, els fons europeus, el repte climàtic i abordar el conflicte amb l'Estat".

Una fórmula impossible

Tot i la insistència dels comuns per fer realitat aquesta fórmula, la realitat diu, per ara, que és impossible. Ahir mateix la portaveu del PSC, Eva Granados, va rebutjar que el seu partit donés suport extern a aquest Govern i va recordar que ells van ser els guanyadors dels comicis. "Si es tracta d'un Govern d'esquerres, el que ha volgut la ciutadania és que la presidència la tingui Salvador Illa, i no Pere Aragonès", va dir. 

Per la seva banda, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, també va rebutjar aquesta opció i va sentenciar que no hi havia "res a pactar" amb una fórmula que passés pel suport extern dels socialistes. De fet, així s'hi van comprometre els republicans en un pacte per escrit amb la resta de formacions independentistes.