Ara que el Tribunal de Comptes torna a ocupar l'agenda política i mediàtica per la macrocausa contra 40 exalts càrrecs de la Generalitat, els comuns han assegurat que treballen una proposta al Congrés per "despolititzar" aquest òrgan. Ho ha explicat la presidenta d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, que ha denunciat que el PP "està boicotejant la nova etapa política de diàleg" mitjançant aquesta causa contra una quarantena d'ex alts càrrecs de la Generalitat.

Albiach creu que el líder dels populars, Pablo Casado, "s'ha quedat sol davant dels indults, va perdre el suport dels empresaris i l'església i va fracassar en la recollida de signatures [contra les mesures de gràcia]". Per això considera que s'està agafant "a un dels pocs ferros calents que queden, que és el Tribunal de Comptes": "És un intent a la desesperada per fer fracassar el diàleg".

 

"El PP és la pitjor oposició de la història, perquè només saben crispar, destruir i boicotejar", ha criticat la líder dels comuns, que ha avançat que en les properes setmanes els morats presentaran al Congrés aquestes mesures per despolititzar el Tribunal de Comptes.

Per contra, els seus socis a la Moncloa, el PSC, descarten pronunciar-se. "No és òrgan judicial, sinó un de caràcter administratiu, i les seves decisions poden ser recorregudes per justícia. Ens toca respectar-les", ha afirmat en roda de premsa aquest dimarts a la Cambra catalana el diputat Raúl Moreno, i ha afegit que estudiaran la proposta dels comuns de reformar aquest organisme quan la presentin al Congrés.

Reunió Aragonès-Sánchez

Albiach també ha defensat que de la reunió aquest dimarts entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha de sortir una data per a la celebració de la taula de diàleg, així com un ordre del dia i unes línies mestres.

"Aquesta primera reunió és una oportunitat perfecta per demostrar que la nova etapa del diàleg funciona i dona fruits", ha destacat Albiach, que ha demanat que la reunió surti amb contingut i que els consensos de la societat arribin a les institucions.

Així doncs, Albiach ha coincidit força amb el posicionament expressat per la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, que també ha demanat que s'estableixi un calendari i un ordre del dia per a la taula de diàleg i ha titllat de "polititzat" el Tribunal de Comptes.

En aquest sentit, Plaja s'ha fet seves les paraules del ministre de Transports, José Luís Ábalos, qui va dir que la causa en aquest òrgan eren "pedres en el camí" per al diàleg i ha insistit en demanar a l'Executiu del PSOE i Unidas Podemos que actuï. També ha anunciat que aquesta serà una de les qüestions que Aragonès plantejarà a Sánchez en la reunió d'aquesta tarda.

 

Imatge principal: la presidenta d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, en roda de premsa des de la Cambra catalana / Foto: ACN