Aquest dimarts, la Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya es va instar a fer una declaració institucional sobre el conflicte entre Israel i Hamàs, amb el màxim suport possible entre els grups parlamentaris. Es tracta d'un tema complex i amb moltes sensibilitats, fet que fa difícil que aquesta declaració institucional es faci per unanimitat. Sense anar més lluny, el mateix dimarts, Junts i Ciutadans van presentar les seves propostes, a les quals aquest dimecres se suma la dels comuns. I aquests últims demanen condemnar els "crims de guerra" d'Israel contra el poble palestí, a banda de rebutjar els atacs, que descriuen d'"atroços", de Hamàs a la població civil israeliana. El fet d'incloure la condemna als crims de guerra d'Israel fa que sigui difícil que aquesta pugui ser una proposta de consens, ja que diversos grups parlamentaris defensen que els atacs formen part del dret a defensa. Així, en el text de Jéssica Albiach es planteja que el Parlament condemni la "violència i els atacs civils contra la població civil a Israel i Palestina", reclamant també el compliment de les normes del dret internacional humanitari. 

A banda d'aquestes condemnes, els comuns recullen en el seu escrit que l'escalada de la violència entre Israel i Hamàs és un fracàs de la comunitat internacional per evitar "enfrontar-se a les arrels i les causes estructurals del conflicte" i que l'ús de la força contra civils no és acceptable. Per això demanen condemnar tots els atacs i que els responsables, siguin del bàndol que siguin, passin comptes. Fent referència a l'atac contra l'hospital al-Ahli Arab, a la franja de Gaza, on han mort més de 500 persones, els comuns insisteixen que "Israel està cometent crims de guerra amb bombardejos indiscriminats sobre la població civil i amb el bloqueig de l'arribada d'electricitat, aigua potable i ajuda humanitària". En la mateixa línia, recorden que "la població palestina viu sotmesa a l'ocupació il·legal de les seves terres", un fet que, defensen, es tracta d'un "crim d'apartheid, un crim de lesa humanitat", segons diferents organitzacions, també el Parlament de Catalunya. 

Les propostes de Junts i Ciutadans

També aquest dimecres el grup parlamentari de Junts per Catalunya ha retirat la moció subsegüent sobre el conflicte entre Israel i Palestina que va registrar el passat 9 d'octubre i on s'instava la cambra catalana a refermar el seu compromís per una resolució pacífica d'aquest, així com incorporava la petició per esmenar "l'error i la inexactitud política, històrica i conceptual de definir com a apartheid el sistema polític que regeix a qualsevol part dels territoris palestins o israelians". Aquesta moció s'havia de debatre al ple de la setmana que ve, però els juntaires han optat per retirar-la aquest dimarts al migdia, després que ells mateixos presentessin a la Junta de Portaveus una proposta de declaració institucional on es planteja que el Parlament "condemni l'atac terrorista de Hamàs" del passat 7 d'octubre i que reconegui "el dret d'Israel a defensar-se dels atacs indiscriminats dins dels límits que marquen el dret humanitari i els tractats internacionals". El text, al qual ha tingut accés aquest diari, també insta a "garantir la protecció humanitària a la població civil de Gaza". Per la seva part, la proposta de Ciutadans, recull el "suport a l'estat d'Israel i a totes les víctimes civils a Israel i Palestina", demanant condemnar "sense fissures les accions de Hamàs i els seus terribles actes de terrorisme". Els taronges asseguren que aquesta condemna sense pal·liatius és important pels missatges que "algunes formacions polítiques" han publicat a les xarxes socials que es poden interpretar, segons ells, com a "carta de legitimitat a aquests atacs menyspreables".