El grup parlamentari de Junts per Catalunya ha retirat la moció subsegüent sobre el conflicte entre Israel i Palestina que va registrar el passat 9 d'octubre i on s'instava la cambra catalana a refermar el seu compromís per una resolució pacífica d'aquest, així com incorporava la petició per esmenar "l'error i la inexactitud política, històrica i conceptual de definir com a apartheid el sistema polític que regeix a qualsevol part dels territoris palestins o israelians". Aquesta moció s'havia de debatre al ple de la setmana que ve, però els juntaires van optar per retirar-la —tal com ha avançat l'ACN i ha pogut confirmar ElNacional.cat— aquest dimarts al migdia, després que ells mateixos presentessin a la Junta de Portaveus una proposta de declaració institucional on es planteja que el Parlament "condemni l'atac terrorista de Hamàs" del passat 7 d'octubre i que reconegui "el dret d'Israel a defensar-se dels atacs indiscriminats dins dels límits que marquen el dret humanitari i els tractats internacionals". El text, al qual ha tingut accés aquest diari, també insta a "garantir la protecció humanitària a la població civil de Gaza".

D'aquesta manera, des de Junts expliquen que volen explorar i prioritzar un acord per tal que durant el proper ple, que començarà el dimarts 24, es pugui fer lectura d'una declaració institucional del Parlament sobre aquest conflicte consensuada amb els partits amb representació parlamentària, una voluntat que també van expressar a la Junta altres grups de la cambra. Al llarg d'aquests dies, les formacions negocien esmenes i propostes per tal d'arribar a una entesa que —val a dir— s'albira complexa, ateses les posicions tan diferenciades dels diferents grups respecte al conflicte entre Israel i Hamàs.

Les pintades a la seu de Junts

Aquests moviments s'han produït hores abans que la seu de Junts aparegués aquest matí amb pintades a favor de Palestina. Tant la presidenta del partit, Laura Borràs, com el secretari general, Jordi Turull, han denunciat a través de la xarxa X (anteriorment, Twitter) l'aparició d'aquests missatges al recinte del partit, situat al passatge de Bofill número 11 de Barcelona. En aquestes, s'hi podia llegir "visca Palestina" i "Junts és còmplice del genocidi al poble palestí". Turull ha condemnat la "bretolada" apareguda aquest dimecres a la seu nacional del partit, mentre que Borràs ha defensat que "la divergència mai no pot excusar la intolerància ni l'incivisme". 

El contingut de la moció retirada

La moció subsegüent que Junts va retirar el dimarts venia precedida d'una interpel·lació del grup parlamentari al Govern sobre les relacions de Catalunya amb Israel i Palestina que es va produir tres dies abans de l'atac de Hamàs a Israel. Després d'una interpel·lació, es registra una moció subsegüent que s'acostuma a debatre al següent ple. En aquest text, els juntaires proposaven que el Parlament expressés la seva "condemna" a la conculcació dels drets humans a qualsevol dels dos territoris, que refermés el seu compromís amb la resolució pacífica del conflicte entre Israel i Palestina i advocava, també, per la solució dels dos estats. L'altre punt incorporat feia al·lusió a revertir l'acusació d'apartheid a Israel que la Comissió d'Acció Exterior va aprovar el passat mes de juny de 2022 amb els vots del PSC, ERC, la CUP i els comuns.

Amb l'esclat del conflicte, Junts i Ciutadans van presentar per separat aquest dimarts a la Junta de Portaveus dues propostes de declaració institucional sobre els fets ocorreguts a Israel i la Franja de Gaza. Vistos aquests dos textos, es va manifestar la voluntat d'intentar arribar a un acord perquè en el proper ple es pugui llegir una declaració àmpliament consensuada. En el text de Junts, es recorda que el Parlament "s'ha mostrat en diverses ocasions majoritàriament favorable a la solució dels dos Estats com a opció de resolució pacífica del conflicte entre Israel i Palestina", via avalada per "les Nacions Unides i la majoria de la comunitat internacional". En paral·lel, se solidaritza amb "totes i cadascuna de les víctimes" que l'atac de Hamàs va provocar i "exigeix l'alliberament immediat dels ostatges sense condicions prèvies". A més, la declaració dels juntaires "alerta de les conseqüències regionals que pot tenir una espiral de violència" i defensa el "reconeixement dels drets humans" arreu del món i en ambdós territoris, condemnant de nou "la seva conculcació" tant a Israel com a Palestina.

L'altre text presentat correspon a Ciutadans, on condemnen "totes les formes de terrorisme" i demanen "garantir la seguretat de la població assetjada pels actes terroristes de Hamàs i dels drets dels ciutadans". També expressen el seu "suport" a Israel i a "totes les víctimes civils a Israel i Palestina". "El Parlament estén la seva solidaritat a totes les víctimes civils, i recorda que ni el poble palestí ni les seves aspiracions estan representats per Hamàs, una organització terrorista que té com a ostatges de les seves finalitats terroristes la majoria dels palestins residents a Gaza", afegeixen des de Cs en la seva declaració.