L'acord al qual han arribat els comuns sobre els pressupostos és amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i, per tant, amb tot el Govern. Així ho ha volgut aclarir la presidenta d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, en una roda de premsa celebrada aquest dilluns poc després que l'Executiu hagi anunciat el pacte.

 

Albiach ha informat des de la sala de premsa del Parlament que l'acord és en realitat un "preacord" que permetrà que retirin l'esmena a la totalitat per tal que ambdues parts continuïn negociant els comptes durant el proper mes, fins al 23 de desembre, dia en què se celebrarà el ple de la votació final. Tanmateix, Albiach ha aclarit que l'acord inclou un compromís de totes dues parts perquè acabin aprovant-se uns pressupostos per a Catalunya.

Una de les qüestions clau de la compareixença d'Albiach ha estat la tensió que ERC i Junts han protagonitzat en les últimes hores pel viratge cap als comuns en les negociacions dels pressupostos. La líder dels comuns no ha volgut entrar a valorar aquesta pugna i ha reivindicat que l'acord és amb el president i, per tant, amb tot el Govern, malgrat que Junts no ha participat en aquestes negociacions.

Tanmateix, sí que ha reconegut que una de les tornes d'aquesta negociació, l'aprovació dels comptes de l'Ajuntament de Barcelona, només impliquen el grup municipal d'ERC, i no el de Junts. Albiach, que ha agraït als republicans que "s'hagin mogut", ha reivindicat que amb aquest acord s'obre "un nou temps a Catalunya lluny d'inèrcies" d'altres temps.

El contingut de l'acord

Pel que fa al contingut, Albiach ha explicat que s'ha acordat un "nou model de sostenibilitat" amb un tramvia al Camp de Tarragona, el Bages, la Costa Brava, pacificant la N-II i congelant les tarifes del transport públic, a més d'allargar l'R8 fins a Vilafranca.

També s'ha acordat internalitzar els serveis del 061 Salut Respon i el 112, i arribar als 1.000 milions d'euros en polítiques d'habitatge. "La quantitat addicional de 251 milions, respecte a la dotació actualment prevista de 749 milions en la Llei de Pressupostos de la Generalitat per a l’any 2022, es destinarà a habitatge públic i a polítiques públiques d’habitatge", diu l'acord.

El pacte contempla increments pressupostaris en la indústria, l'adquisició de càmeres per a les llançadores de foam que utilitzen els Mossos d'Esquadra i la creació d'un mecanisme per "dignificar el treball de cures i de la llar".

Pel que fa al Hard Rock i als JJOO d'hivern, Albiach ha reconegut que les postures continuen sent oposades i ha emplaçat les dues parts a seguir negociant. 

 

Imatge principal: la presidenta d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, valora l'acord de pressupostos amb el Govern / Foto: ACN