El PSC ha defensat l'esmena a la totalitat als pressupostos per la "improvisació" del president Pere Aragonès a l'hora de negociar i per haver-los vetat des del primer moment. Així ho ha denunciat la portaveu dels socialistes, Alícia Romero, en el debat d'esmenes que s'ha celebrat aquest dilluns, poques hores després que el Govern i els comuns arribessin a un acord que han salvat a última hora la tramitació dels comptes.

"Ens sorprèn que no hagi volgut parlar amb el primer grup de la Cambra", li ha retret a Aragonès, tot advertint que "els pressupostos han de ser de país i no de blocs". "Li hem estès la mà i no ha volgut seure", ha lamentat.

 

Romero també ha volgut fer una radiografia de com ha quedat el panorama polític constatant el trencament de la majoria independentista i comentant que no és "un bon presagi" per a la mateixa presidència d'Aragonès. Fins i tot ha comparat la situació actual amb la que hi havia a principis del 2020, quan el president Quim Torra va anunciar que la legislatura estava esgotada. I és que, certament, la relació entre els dos socis de Govern no passa pel seu millor moment després que els postconvergents hagin reprovat que els republicans hagin acordat els comptes amb els comuns.

També ha llançat una petita ironia sobre el fet que hagi estat el grup d'En Comú Podem el que hagi salvat els pressupostos. "Ha aprovat més pressupostos amb els comuns que amb la CUP", li ha etzibat al president. "Senyora Albiach, era vostè qui parlava de sociovergència, oi?", ha preguntat a la líder dels comuns.

Crítiques als números

Entrant en matèria de pressupostos, Romero ha agraït la feina al conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, però ha aclarit que els pressupostos no agradaven al seu grup. En aquest sentit, ha alertat que el pressupost inicial és menor (30.000 milions d'euros) que el liquidat del 2020 (33.000 milions). I ha retret a Giró que no esmenti que els 5.000 milions demés venen, en gran part, de l'Estat.

La dirigent socialista ha apuntat que els comptes tenen mancances tant pel que fa a polítiques socials com la renda garantida com a la reactivació econòmica postpandèmia. En aquest sentit, Romero ha lamentat que el pressupost per indústria sigui de 49 milions -quan el 2010 era de 165- i que es redueixi també les partides dedicades a turisme

Romero també ha acusat l'Executiu de "mercadejar" amb la CUP els futurs llocs de treball de projectes com el CRT de Vila-seca i Salou, la candidatura per als JJOO d'hivern i la inversió al Circuit de Catalunya.

 

Imatge principal: la portaveu del PSC, Alícia Romero, en el debat d'aquest dilluns / Foto: Sergi Alcàzar