Els comuns proposen que es recuperi la comissió bilateral entre la Generalitat i l’Estat, prevista a l’Estatut però que no es reuneix des de l’any 2011. En aquest sentit, han presentat una doble iniciativa: han registrat una proposta de resolució al Parlament i una proposició no de llei al Congrés de Diputats que reclamen el mateix, això és, que es convoqui, en el termini d’un mes, una reunió d’aquesta comissió bilateral

Els seus portaveus a les dues cambres, Elisenda Alamany i Josep Vendrell, han explicat els objectius que hauria de tenir aquesta reunió. En primer lloc, la “resolució dialogada dels conflictes competencials”, retirant els 46 recursos interposats pel govern espanyol al Tribunal Constitucional. També volen, però, que s’abordin les transferències pendents, les inversions en infraestructures o la revisió del model de finançament.

En aquest sentit, Vendrell s’ha volgut dirigir al govern espanyol de Pedro Sánchez, a qui ha demanat que “ho facin sense deixar-se acomplexar per aquells que no volen cap diàleg”, que ho facin “de forma clara i valent”.

La proposta de resolució registrada al Parlament també denuncia que els recursos interposats contra lleis catalabes “van suposar una ingerència ingerència intolerable a la sobirania” de la cambra, i que la suspensió per part del Tribunal Constitucional de normes aprovades “per àmplia majoria” ha afectat “de forma molt negativa el progrés social i econòmic de la ciutadania de Catalunya”. Demanen l’inici d’una “nova etapa de relacions basada en el diàleg, el respecte institucional i el principi de bilateralitat per afrontar el conflicte polític”.

Marlaska ha de demanar l’acostament

Per altra banda, pel que fa a un possible acostament dels presos polítics catalans a presons catalanes, els comuns han reclamat al ministre Fernando Grande-Marlaska que ho demani a Institucions Penitenciàries. En aquest sentit, Josep Vendrell ha sostingut que es tracta d’una “decisió política” que pot prendre el Ministeri de l’Interior.

“Ho té molt senzill Marlaska si creu que és just i raonable”, ha assegurat el portaveu d’En Comú Podem al Congrés, que li ha assenyalat el camí: “Dir-li a la secretaria general d’Institucions Penitenciàries que ho faci. És competència seva”. Aquestes paraules arriben després que Marlaska s’hagi mostrat disposat a avaluar un possible acostament dels presos polítics catalans.

Elisenda Alamany també s’ha referit a la iniciativa de JxCat per reformar el reglament per permetre investidures a distància. Ha lamentat que és una “pantalla passada” i un “debat estèril”, i que es “desaprofita una ocasió” si es reforma el reglament només per permetre aquest supòsit.