Junts per Catalunya ja ha posat en marxa la reforma del reglament del Parlament que ha de permetre la realització d’investidures a distància. Com ha explicat aquest dimecres el vicepresident de la cambra i dirigent de JxCat, Josep Costa, el grup ha elaborat la petició d’una ponència conjunta per avaluar la situació. La previsió és que estigui enllestida a finals d’aquest any.

Per ara, JxCat ha fet arribar la petició a la resta de grup, per si s’hi volen sumar, tot i que per a demanar-ne l’obertura n’hi ha prou amb dos grups parlamentaris o 27 diputats, un requisit que compleix. A més de la investidura a distància, la reforma també contemplaria altres aspectes, com el vot delegat.

 

En aquest sentit, Costa ha explicat als passadissos del Parlament que no presentaran una proposta de reforma tancada perquè tots els grups puguin expressar les seves prioritats i preocupacions. Però ha deixat clar que des de JxCat volen garantir la delegació de vot dels presos i exiliats i la inviolabilitat dels diputats de la cambra.

Aquesta ha estat la resposta a la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre la reforma de la llei de Presidència. Segons Costa, va argumentar-se que aquella reforma no estava contemplada en el reglament del Parlament.

La intenció d’iniciar una reforma del reglament de la cambra per facilitar la investidura a distància ja va ser comunicada aquest dimarts pels representants de JxCat en la seva reunió amb el president Quim Torra al Palau de la Generalitat.