Els comuns han alertat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que la multitudinària manifestació contra l'ampliació de l'aeroport del Prat va ser una "advertència". En la roda de premsa d'aquest dilluns, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha afirmat que "Catalunya va ser clara". "Els carrers de Barcelona van cridar sí al futur i no a l'ampliació", ha dit.

Així doncs, Mena ha celebrat l'"èxit" de les manifestacions que també es van produir a Madrid i Palma contra les ampliacions dels seus respectius aeroports i ha apuntat que "això va del futur del model del país". "De decidir entre especulació o vida, de decidir entre aeroport o vida. Els negocis d'uns pocs no són els nostres camins de futur", ha reivindicat.

En aquest sentit, ha instat la resta de forces polítiques a posicionar-se en contra del projecte de l'ampliació i "estar al costat de la gent". "Ara toca millorar Rodalies, que beneficia la majoria social de Catalunya, no ampliar un aeroport que només beneficiarà els seus inversors", ha subratllat. Tanmateix, cal recordar que el projecte va ser suspès unilateralment per la Moncloa per les discrepàncies entre ERC i Junts.

Preguntat sobre l'ampliació que ara el govern espanyol pretén fer a l'aeroport de Barajas, Mena ha recordat que Unidas Podemos hi està en contra i que així ho reivindicarà la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, en el si del Consell de Ministres. Tanmateix, ha recordat que a Madrid hi ha majoria d'Isabel Díaz Ayuso, "que defensa un model que no és el nostre".

Manifestació neonazi

Pel que fa a la manifestació neonazi que es va produir aquest dissabte a Madrid, on diverses persones van cridar tot tipus d'eslògans homòfobs i LGTBI-fòbics, Mena ha expressat la seva sorpresa pel fet que la delegació del govern espanyol l'autoritzés. "No entenem que es puguin fer aquesta mena de manifestacions, amb actituds vexatòries i amenaçadores cap a la comunitat LGTBI. És clarament un delicte d'odi", ha criticat.

Mena ha avisat que faran "tot el que calgui per combatre aquests discursos d'odi de la ultradreta". "Volem que s'accelerin la llei LGTBI i la llei trans. Ni marxarem dels carrers, ni tindrem por, cal defensar la llibertat i els nostres drets", ha reivindicat.

La mobilització va ser organitzada pel grup Madrid Seguro i s'hi van adherir grupuscles com España 2000 Juventud Nacional. Els càntics que es podien sentir eren una clara amenaça a la societat: "Fora mariques dels nostres barris", "Fora sidosos de Madrid", "Aquí hi ha els nacionalistes", "Aquesta és la nostra terra", "Tu no ets espanyol perquè no ets blanc" i salutacions nazis com el "Sieg Heil". 

Pel que fa al debat sobre la reobertura de l'oci nocturn i la celebració de macrobotellots a la UAB i també a Madrid, Mena ha volgut ser prudent. El portaveu dels comuns ha cridat a empatitzar amb el sector de l'oci nocturn, "un dels que més ha patit", i ha proposat obrir el debat sobre "el model d'oci nocturn que necessita Catalunya".

 

Imatge principal: el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, en la roda de premsa d'aquest dilluns / Foto: Catalunya en Comú