En Comú Podem urgeix Aragonès a prendre una decisió sobre la presència de Junts al Govern. El portaveu de Catalunya en Comú i diputat al Congrés, Joan Mena, ha pressionat al president de Catalunya, Pere Aragonès, perquè "prengui una decisió" respecte a la presència de Junts a l'executiu català, argumentant que mostren una "deslleialtat absoluta". En una entrevista amb EFE, Mena ha considerat una "irresponsabilitat" que la formació de Jordi Turull segueixi formant part del Govern, ja que treballen "activament en contra dels interessos dels catalans", en oposar-se a la taula de diàleg entre la Generalitat i l'executiu espanyol. Els comuns, que poden tornar a erigir-se en socis decisius d'Aragonès per aprovar els pressupostos, han argumentat que no és sostenible la posició de "bloqueig" de Junts en el diàleg. "És evident que el president Aragonès hauria de prendre alguna determinació", ha afirmat.

Demòcrates, que forma part de la coalició electoral amb Junts, també s'ha sumat en la pressió per trencar el Govern. El portaveu polític de Demòcrates de Catalunya i membre de l'òrgan de govern del Consell per la República, Antoni Castellà, ha emplaçat Junts a què "remodeli" l'executiu i "rellenteixi el seu lideratge" o sinó marxi del Govern. Així ho ha argumentat en declaracions a EFE, a propòsit del procés de reflexió intern que ha obert la formació per decidir si retira o no el seu suport a l'executiu català, arran de les "renúncies" de la Generalitat amb la taula de diàleg. Segons Castellà, ERC està "liderant el relat del Govern", amb un plantejament que "no és del tot transparent", ja que defensa un diàleg que tenia com a objectiu "el dret a l'autodeterminació i amnistia, però s'ha convertit en la taula dels indults".

Al president Aragonès li creixen cada cop més les discrepàncies a una banda i a l'altre respecte la posició del seu partit en el conflicte català. En el cas dels Comuns, no volen precisar quina mena de "decisió" hauria d'adoptar Aragonès, perquè "li correspon a ell" fixar-la, però entén que el president de la Generalitat "ha de prendre cartes en l'assumpte, per tallar aquesta deslleialtat constant". El portaveu de Catalunya en Comú ha remarcat que en la taula de diàleg s'aborden qüestions que afecten els catalans i que, en la reunió de finals de juliol, es van aconseguir "acords concrets", encara que pel que fa a "drets nacionals" és necessari "molt temps per abordar-los". Per l'altra banda, des de Demòcrates, però, li demanen més contundència contra l'Estat espanyol. Segons Castellà, ha arribat l'hora que Junts "obri una reflexió" i es plantegi un "canvi", que podria consistir a trencar el Govern o en una remodelació. "Si al final resulta que participem d'un Govern que ens situa en una gestió governamental similar a la del 2010, els nostres votants no ens van votar per això", ha advertit respecte a les polítiques de l'executiu que lidera Aragonès.