Demòcrates es qüestiona el suport al Govern arran de les "renúncies" de la taula de diàleg, segons ha comunicat el mateix partit aquest divendres. La formació independentista ha anunciat l'obertura d'un "procés de reflexió intern" per valorar si continua donant el seu suport al Govern de la Generalitat, ja que veuen que els acords assolits per l'executiu català a l'última reunió amb el govern espanyol com tot un seguit de "renúncies" que "suposen un punt d'inflexió que Demòcrates considera molt greu".

El partit considera que els acords del passat dimecres 27 de juliol "no han fet més que posar per escrit" el que ja suposaven: "La renúncia efectiva del Govern de la Generalitat al mandat de l'1-O". És a dir, Demòcrates insisteix en el fet que l'executiu català de Pere Aragonès es dedica a "acatar per escrit la submissió a la Constitució Espanyola". Un dels principals problemes és que això es fa en "una taula que hauria de negociar la independència, però en la que ni tan sols se'n parla". "Ja no deixa espai per cap mena de dubte", afegeix. Quedi clar que la crítica és per a tothom, fins al punt que retreu "les picabaralles contínues entre partits independentistes" que "fan molt difícil que es pugui reconduir la situació cap a la unitat tan necessària". "A Demòcrates no renunciem a seguir treballant per aquesta unitat, però també creiem que ha arribat el moment de fer un toc d’atenció a aquest Govern", conclou.

Les condicions del suport de Demòcrates al Govern

És per això que la formació independentista "obrirà immediatament un procés de reflexió intern" per valorar si continua donant el seu suport al Govern de la Generalitat, així com les condicions d'aquest suport. Demòcrates explica que el procés començarà amb una tancada de l'executiva del partit per elaborar una proposta concreta, que es debatrà en l'àmbit d'un Consell Nacional. El document que resulti d'aquest debat se sotmetrà a votació de tots els voluntaris. La voluntat és que tot aquest procés sigui el més àgil i ràpid possible.

El partit ha recordat que "va donar suport al Govern de la Generalitat del 52%, amb un clar compromís per la unitat d'acció independentista i per avançar cap a la independència". És per això que "ha expressat reiteradament, en privat i en públic, els seus dubtes al respecte de la voluntat real del Govern per avançar en aquesta direcció". De fet, reitera que "el mandat de l'1 d'octubre del 2017 s'ha de complir". "El referèndum va marcar un inici que ha d’acabar amb la ruptura. És per aquests motius, que Demòcrates fa una crida per situar la necessitat d’iniciar un nou cicle d’ofensiva que situï la confrontació amb l’Estat, l’embat democràtic i la unitat d’acció com a instruments necessaris per avançar efectivament en l’objectiu d’assolir la independència de Catalunya", finalitza.