Pere Aragonès manté la seva confiança en la taula de diàleg. El president de la Generalitat ha assegurat que "el dia en què Catalunya sigui un estat independent serà perquè prèviament hi haurà hagut una negociació amb el govern espanyol", unes paraules que confirmen el seu convenciment que aquesta és l'única via possible en el camí cap a la independència. De fet, ha defensat que aquest espai de diàleg serà imprescindible perquè Catalunya acabi sent reconeguda per la comunitat internacional, al·legant que així és "com ho han estat totes les independències reconegudes".

"L'objectiu és aconseguir un referèndum acordat i la fi de la repressió, i això passarà", ha confirmat, en una entrevista al setmanari El Temps. "M'agradaria que passés en aquesta taula, amb aquests actors, en aquesta legislatura", si bé ha reconegut que "probablement, necessitarem unes condicions diferents". Ara bé, Aragonès ha estat recordat que després de les eleccions generals del 2023, no és probable que les condicions hagin canviat gaire, amb el PSOE de nou al govern o possiblement un PP que es troba actualment en auge a les enquestes. Malgrat aquest apunt, el president ha defensat que "el futur no està escrit" i que "ens l'hem de llaurar nosaltres".

Mesos intensos

En relació amb la darrera taula de diàleg, reunida ara fa dues setmanes, Aragonès ha tornat a celebrar els acords aconseguits, titllant-los de "rellevants". "Un és el que obre la carpeta de les reformes legislatives per acabar amb la repressió. L’acord diu que aquestes reformes han d’estar aprovades abans de finals de 2022. Tenim uns mesos al davant que seran molt intensos", ha dit, si bé ha afegit que en la negociació amb l'Estat "mai tens garanties al 100%" que l'altra part mantindrà la seva paraula i avançarà en la desjudicialització. "Però tenim molt clar que hi ha un termini, que és la millor garantia. Això vol dir que en poques setmanes s’hauran de moure moltes coses per poder acostar les posicions, que en aquest moment estan allunyades".

Junts i Borràs

I també s'ha referit als seus socis de govern. El president ha advertit Junts, recordant que tots els acords que surten de la taula de diàleg "són acords del govern", de manera que també hi estan implicats. I ha lamentat que els de Jordi Turull s'hagin apartat de l'espai de negociació, declinant participar-hi, si bé afirma respectar-ho. Davant de tot plegat, Aragonès ha defensat que la via dialogada és l'única possible, però que "si es volen formular alternatives" està "disposat a escoltar-les". "El que demano és que siguin alternatives amb passos concrets".

I sobre la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, ha recordat que se li va obrir un judici oral per presumpta corrupció, la qual cosa "no vulnera la presumpció d'innocència", com ha al·legat reiteradament Borràs. Durant el temps que estigui de baixa, diu, aposta perquè Junts esculli una persona que la substitueixi, "en compliment de l'acord d'investidura" (una petició que la formació ha rebutjat), i posteriorment, "si Laura Borràs és absolta i recupera els seus drets com a diputada, tornaria a ser restaurada com a presidenta del Parlament".