Tots els grups parlamentaris, a excepció del PP, han aprovat aquest dimecres al Parlament la creació d'una comissió d’estudi sobre el racisme institucional i estructural en la gestió de la seguretat que ha impulsat ERC

L'objectiu de la comissió és "fer una diagnosi compartida de les mesures que cal prendre per evitar discriminacions racials en la gestió de la seguretat, tant pública com privada". Així doncs, la comissió no només analitzarà actuacions i protocols de cossos policials, sinó també d'empreses de seguretat privada i altres organismes.

En la seva intervenció, el diputat republicà Ruben Wagensberg ha assegurat que "el racisme és estructural, que forma part de la normalitat i de la quotidianitat social". "Cal assumir-ho i cal analitzar-ho com a tal. I fer-ho des d'aquest punt de vista és la única manera de poder prendre decisions d'acord amb la realitat", ha justificat. 

En aquest sentit, Wagensberg ha defensat que un exemple que il·lustra aquest "racisme institucional" són les "identificacions per perfil ètnic". El republicà ha denunciat que aquests protocols són "un fet generalitzat" en totes les societats "interculturals" i ha criticat que és "un atac a la seva pròpia identitat".

Interior, de rerefons

L'aprovació d'aquesta comissió ha arribat en un moment tens, també sobre aquest tema, entre JxCat i ERC. Cal recordar que la setmana passada ERC va votar a favor que la conselleria d'Interior suspengués de sou els sis mossos involucrats en una presumpta agressió racista al Bages. En aquella votació, JxCat es va abstenir i, hores després, Interior va confirmar que mantindria en el seu lloc de feina als agents

Precisament, per part de la formació que lidera el president Puigdemont ha parlat la diputada Saloua Laouaji, que ha avalat la comissió i ha apostat perquè la llei de la no discriminació abordi el racisme en tots els àmbits institucionals. Laouaji ha manifestat el seu desig, però, que la comissió d'estudi se centri en la seguretat privada.