Nou front en el pols entre JxCat i ERC. En una votació aquest divendres, els republicans han votat a favor que el Parlament demani al Govern "suspendre de sou i feina" als sis agents dels Mossos implicats en l'agressió racista al Bages.

La proposta de resolució presentada per la CUP, ha rebut el suport de Catalunya en Comú Podem i ERC, mentre que el seu soci de Govern, JxCat, s'ha abstingut, juntament amb el PSC i el PP.

Carles Riera CUP ple monogràfic Covid-19 Parlament - Sergi Alcàzar

El portaveu de la CUP, Carles Riera | Sergi Alcàzar

La proposta de resolució, que els anticapitalistes van incloure en el debat monogràfic sobre la pandèmia del Covid-19, recorda que "tal com permet el reglament disciplinari", existeix "explícitament la possibilitat de suspendre un agent mentre està pendent de resolució d'un judici".

Comissió d'investigació als Mossos

Per altra banda, el Parlament també ha constatat "la necessitat de posar en marxa una Comissió d’investigació" sobre els Mossos "per analitzar els mecanismes interns de control, avaluació i correcció així com la possibilitat d’implementar mecanismes independents de control i fiscalització de les actuacions policials".

La proposta, que ha rebut el vist-i-plau de JxCat i ERC, a més dels comuns, denuncia que "centenars de persones van ser ferides" durant les protestes postsentència i l'existència de "multitud d’agents sense identificar". A més, també acusa la policia catalana d'"actuacions policials injustificables, vexacions, humiliacions, cops de porra al cap, lesions per impacte de foam i l’ús de tècniques com el carrussel i agressions a periodistes".

aldarulls octubre postsentencia - Sergi Alcàzar

Agents dels Mossos durant les protestes postsentència | Sergi Alcàzar

En aquest sentit la proposta retreu que l'auditoria dels Mossos "ni tan sols fa esment" de tots aquests fets quan, aquests, "no són ni puntuals ni aïllats". "L'opacitat que opera sobre els mecanismes interns de control, avaluació i correcció de les actuacions policials fomenten la impunitat i el corporativisme", denuncia.

"Cal prendre mesures al respecte per poder garantir el legítim dret a la protesta i la dissidència política i el respecte als drets fonamentals", reivindica per justificar la petició de la creació de la comissió d'investigació. La proposta ha rebut els vots en contra dels grups de Cs, PSC-Units i el PPC.

Buch no vota

El conseller d'Interior, i diputat de JxCat, Miquel Buch, no ha pogut votar cap de les propostes de resolucions del ple d'aquest divendres. El conseller ha explicat a l'ACN que està centrat en els casos de rebrot a Lleida i altres assumptes de la covid-19, que han impedit que pogués participar de les votacions del ple d'avui.