La comissió Pegasus de l'Eurocambra ha convidat diputats catalans a reunir-se a Madrid, en el marc de la missió a Espanya al març per investigar l'espionatge. En una carta a la qual han tingut accés Efe i Europa Press, l'eurodiputat del PP Jeroen Lenaers ha oferit la reunió a la vicepresidenta del Parlament en funcions de presidenta, Alba Vergés: "Estaria molt agraït que pogués conèixer la nostra delegació a l'Oficina del Parlament Europeu a Madrid" — el pròxim 21 de març. Concretament, la invitació és per a representants de la comissió d'investigació sobre el Catalangate a la cambra catalana (que aquest divendres ha patit la plantada de Pedro Sánchez).

Durant el mes de novembre, el Parlament va acordar enviar diputats a l'Eurocambra per denunciar el Catalangate. És a dir, va aprovar una proposta de resolució que plantejava que la cambra catalana pogués comparèixer com a part implicada davant de la Comissió de Peticions del Parlament Europeu perquè els abordi l'espionatge a més de 60 independentistes catalans. El problema? Que la iniciativa haurà de passar ara a mans de Dolors Montserrat (PP), que presideix el comitè — i aquesta setmana ha ventilat invectives contra la immersió lingüística a l'Eurocambra.

La missió europea a Espanya per Pegasus

"Ens posarà impediments", van advertir els grups parlamentaris en referència a Montserrat. Ara, però, un altre eurodiputat ha mogut fitxa i ha convidat diputats catalans a una reunió a Madrid. La trobada serà el 21 de març, en el marc de la missió que el Parlament Europeu enviarà a Espanya per investigar l'espionatge amb Pegasus. Es tracta d'una iniciativa que va tirar endavant a finals de gener, després que s'ampliés tres mesos més la durada de l'eurocomissió sobre el programari israelià (que tenia previst un mandat d'un any). Així, la missió serà els dies 20 i 21 de març. El comitè també havia de viatjar aquest febrer a Hongria, un cop ja s'havien visitat Israel, Polònia, Grècia i Xipre.

La decisió sobre la missió a Madrid va arribar el mateix dia que la ponent del comitè, la liberal neerlandesa Sophie In 't Veld, va pressionar Espanya i li va demanar compensar les víctimes d'espionatge amb Pegasus. Concretament, va presentar un esborrany de recomanació que insta l'Estat a "aclarir del tot" els casos. Es tracta d'un text que apunta que a l'estat espanyol i a tres països més hi ha hagut "infraccions" en la implementació de la llei europea pel que fa a l'ús de programari d'espionatge — així com critica la "manca d'acció" de la Comissió Europea i els estats membres per abordar "l'amenaça a la democràcia" que suposa l'espionatge.