La Comissió Europea recorda que les euroordres són "un procediment purament judicial". Preguntada sobre l'advertència de la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, a Bèlgica per l'euroordre contra l'expresident Carles Puigdemont, una portaveu de l'executiu europeu assegura a l'ACN que no vol "comentar casos específics" perquè són els jutges de cada país els que han de "valorar cada cas".

Tot i això, subratlla que es tracta d'un mecanisme "purament judicial" en el qual la Comissió "no té cap paper". L'executiu europeu també remarca que "supervisa de prop" el funcionament del sistema d'euroordres i que en publica regularment informes.

Aquesta contundent resposta arriba després que la vicepresidenta Calvo hagi llançat una greu advertència a les autoritats belgues si no entreguen el president Puigdemont. "No s'entendria", ha insistit en una entrevista aquest dimarts a Onda Cero. A parer de La Moncloa, la sentència del procés hauria d'aplanar el camí.

En aquest sentit, la dirigent socialista no ha volgut entrar en detalls sobre "les decisions" que prendria el seu Executiu, però sí que ha deixat anar que "entre estats es col·labora, i es pot fer amb més intensitat o menys".

Aquestes declaracions de la vicepresidenta espanyola en funcions han arribat després que es fes públic que el tribunal de primera instància de Brussel·les havia acceptat la petició de la defensa del president a l'exili i hagués, conseqüentment, posposat la vista per al 16 de desembre.

Puigdemont estava citat aquest dimarts a les 9 del matí a la Chambre du Conseil de Brussel·les a causa de la tercera euroordre de la justícia espanyola emesa contra ell.