El govern espanyol envia un advertiment a Bèlgica: la seva justícia ha d’entregar Carles Puigdemont a la justícia espanyola. Aquest és el missatge que ha volgut traslladar la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, el mateix dia que té lloc la vista a Brussel·les per la nova euroordre contra el president a l’exili. La dirigent socialista ha avisat que, si no és així, això afectarà les relacions bilaterals. "No s'entendria", ha insistit en una entrevista aquest dimarts a Onda Cero. A parer de La Moncloa, la sentència del procés hauria d'aplanar el camí.

Després del fracàs de la primera euroordre, que el jutge instructor Pablo Llarena va veure’s obligat a retirar perquè eren rebutjades, Carmen Calvo ha assegurat que “en aquesta ocasió és més difícil” i que les autoritats belgues haurien d’actuar com li demana la justícia espanyola. Si bé ha dit que no vol ficar-se en les decisions judicials, també ha assegurat que “des de l’executiu no entendrem que Bèlgica no entregui els qui han fugit de la justícia”.

En aquest sentit, la vicepresidenta en funcions ha advertit Brussel·les que, si no és així, “interpretarem que no és respectable que a una democràcia pleníssima com l'espanyola, després de conéixer la sentència del Tribunal Suprem, se li negui l’entrega de fugits de la justícia”. I, "arribat aquest moment, prendrem les nostres decisions". Quines mesures? “Entre estats es col·labora, i es pot fer amb més intensitat o menys”, ha respost, sense entrar en més detalls sobre la seva amenaça.

Vista a Brussel·les

La fiscalia belga demanarà aquest dimarts al tribunal de primera instància de Brussel·les que executi l'ordre europea de detenció i entrega (OEDE) perquè el president de la Generalitat Carles Puigdemont sigui lliurat a Espanya per sedició i malversació, els dos delictes pels quals el reclama la justícia espanyola, segons han informat Europa Press fonts de la seva defensa.

El 2017, quan l'Audiència Nacional va sol·licitar per primera vegada a Bèlgica el lliurament de Puigdemont, el ministeri públic belga va advocar per complir l'extradició per tots els delictes que se li imputaven a Espanya ―incloent els de rebel·lió i sedició― excepte el de prevaricació. Llavors, la fiscalia de Brussel·les va entendre que encaixaven en l'ordenament jurídic belga en les descripcions penals de "coalició de funcionaris" i "malversació per part de funcionaris".

Interlocutor Aragonès

Per altra banda, la vicepresidenta espanyola en funcions ha tornat a tancar la porta a una trucada o reunió entre Pedro Sánchez i el president Quim Torra. "Sánchez és qui simbolitza tot el poder executiu, i mentre el senyor Torra no entengui que aquesta hauria de ser la seva funció per a tots els catalans hi ha poques coses a parlar", ha assenyalat. Sobre les seves converses amb el vicepresident Pere Aragonès, ha explicat que "moltes vegades l’adverteixo i li dic: vicepresident, per aquí no ho veig”, un toc d’atenció “lògic” que considera que “ha de fer”.