La vista de l'extradició de l'expresident Carles Puigdemont tindrà lloc el 16 de desembre. El Tribunal de primera instància de Brussel·les ha acceptat la petició de la defensa del president a l'exili i posposa la vista per al desembre, tal com ha anunciat el mateix Puigdemont en sortir del jutjat.

Puigdemont estava citat aquest dimarts a les 9 del matí a la Chambre du Conseil de Brussel·les, on ha arribat acompanyat de l'empresari Jami Matamala. L'esperaven davant dels jutjats els seus advocats: Gonzalo Boye i Paul Bekaert.

Un cop ha sortit de la Chambre, i davant d'un gran nombre de mitjans que l'esperaven, el president a l'exili ha assegurat: "El 16 de desembre tornarem a ser aquí i ens tornarem a posar en mans de la justícia que com sempre treballa amb plena independència".

La defensa de Puigdemont ha explicat que durant aquest temps prepararan els seus arguments, que seran els mateixos que en l'anterior euroordre i, a més més, defensaran que l'expresident català té immunitat per haver estat elegit eurodiputat.

Segons apuntaven dilluns els seus advocats, la fiscalia belga demanarà l'extradició de l'expresident per sedició i malversació, tal com ja va fer l'any 2017. 

L'amenaça del govern espanyol

Per la seva banda, la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, ha advertit aquest dimarts l’estat belga que el seu executiu “no entendrà” que no extradeixi Puigdemont a la justícia espanyola, i per tant si s’arriba a aquest punt prendrà “decisions”.

Quan se li ha preguntat per quines serien aquestes decisions, Calvo ha recordat que els governs “han de col·laborar” en el seu dia a dia. La dirigent socialista ha avisat que, si no és així, això afectarà les relacions bilaterals. "No s'entendria", ha insistit en una entrevista aquest dimarts a Onda Cero.

Davant d'aquestes declaracions, l'adovcat Gonzalo Boye creu que l'advertència d'Espanya a Bèlgica per l'euroordre "ajuda molt" en el seu cas. Boye ha "agraït" aquestes declaracions de la vicepresidenta Calvo i ha reiterat que estan "molt tranquils" respecte al resultat del procés d'extradició contra Puigdemont a Bèlgica.