La Comissió de la Dignitat ha reclamat a l'Ajuntament de Barcelona la restitució de la senyera de Lluís Companys al Castell de Montjuïc. La bandera, que onejava al castell des del 2011, va ser robada el 24 de juny passat i no s'ha tornat a hissar una de nova, malgrat que des del consistori s'havia assegurat al juliol que s'estava treballant per restablir-la. 

La Comissió de la Dignitat va enviar aquest dilluns de nou un correu als responsables del castell de Montjuïc demanant explicacions i demanant que es tornés a col·locar la senyera de forma urgent, ja que el 15 d’octubre se celebra l'aniversari de l'afusellament del president Lluís Companys al Castell. Lluís Companys va hissar la senyera al castell de Montjuïc el juliol del 1936 quan la ciutadania va ocupar les instal·lacions militars en esclatar la Guerra Civil. Va ser l'any 2011 que la Comissió de la Dignitat va restituir la bandera al mateix lloc on la va fer hissar el president Companys. La bandera fa vuit metres de llarg i cinc d'ample.

La fabricació d'una nova bandera

La Comissió de la Dignitat, a través d'un comunicat, ha denunciat que la darrera petició elevada a l'Ajuntament de Barcelona no ha tingut cap resposta. Davant d'això, i per assegurar-se que la senyera torni a onejar  el dia en què se celebra l'aniversari de l’afusellament del president Companys, la Comissió ha encarregat la fabricació d’una nova bandera i fa una crida a la ciutadania que col·labori amb aportacions al seu finançament a través de compte corrent que es pot trobar al web. Aquesta bandera serà lliurada a l’Ajuntament de Barcelona per tal que la restitueixi i onegi de nou el 15 d’octubre.

El setembre passat en resposta al grup municipal de Junts per Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona va justificar el retard en col·locar la bandera per unes obres d'impermeabilització a la zona que impedien l'accés "amb l'equip necessari" al lloc on s'hauria de treballar.

El robatori de la bandera de Lluís Companys no és l'únic acte vandàlic que ha sofert la memòria històrica dedicada al president. El monument que homenatja Lluís Companys a Lleida va ser l'objectiu d'uns atacs feixistes. Coincidint amb els 45 anys de la mort del dictador Francisco Franco, uns desconeguts van fer pintades de caràcter feixista al bust del president de la Generalitat afusellat pel franquisme. A les pintades aparegudes s'hi podia llegir "rojo de mierda" i la data del 20-N pel dia de la mort del dictador.

Més denúncies de la Comissió

Aquest robatori no és un fet aïllat i casual. La Comissió de la Dignitat ja va recriminar fa tres setmanes que el faristol de memòria situat davant de la Prefectura Superior de Policia de Via Laietana de Barcelona havia tornat a aparèixer vandalitzat. Aquesta placa explica la història de la Prefectura i el fet de ser un centre de la repressió política duta a terme a Catalunya. Denuncien que per aquesta comissaria hi van passar centenars de persones detingudes, moltes de les quals van ser maltractades i torturades pel fet de ser lluitadors antifranquistes, com s’ha pogut comprovar durant el franquisme i fins als anys noranta.