Els comissaris dels Mossos d'Esquadra han sortit avui al rescat del major Josep Lluís Trapero en el judici a l'Audiència Nacional. Un dels més contundents, Emili Quevedo, responsable de planificació.

Quevedo és un dels homes de Trapero que va assistir a la reunió amb el Govern el 28 de setembre en què es va intentar dissuadir Carles Puigdemont i Oriol Junqueras de fer el referèndum i en què es va deixar clar que en el cas de tirar endavant l'1-O els Mossos complirien la llei. Quevedo ha explicat que Ferran López li va notificar a ell i al seu subordinat, l'intendent Manuel Domingo, a qui haurien de detenir del Govern si arribava l'ordre judicial després del 27-O.

El comissari responsable de la planificació en aquell moment ha calcat el testimoni de Trapero i de Ferran López, que van dir sentir frustració. Quevedo ha dit que van sortir de la reunió "desencantats i frustrats", i que dins, amb part del Govern, van exposar 4 missatges molts clars, entre els quals hi havia "la gran disconformitat amb les declaracions públiques que situaven el cos dins l'estratègia política i que n'afectaven la credibilitat".

 

Quevedo ha explicat com els comandaments es van plantejar fer un comunicat públic reflectint el que havien dit a la reunió, però que ho van descartar perquè la funció del cos havia d'estar per sobre de la situació. El comissari ha ratificat així el que ja va explicar Trapero davant el jutge durant la seva declaració.

 

 

El compliment de la llei i la neutralitat dels Mossos davant el procés independentista també l'ha defensat el comissari Joan Portals, que el 2017 era el cap de la comissaria de Barcelona. Portals ha explicat com el major Trapero va demanar aquesta neutralitat a tot el cos en un comunicat intern.

 

 

El 20-S

El comissari Joan Portals ha relatat sobretot el 20-S. I ha explicat com s'havia planificat el cordó policial a la porta del departament d'Economia, tant per garantir l'entrada i sortida de detinguts i la comitiva judicial com per protegir els cotxes de la Guàrdia Civil on hi havia les armes. El comissari, però, ha exposat que l'operació es va avortar perquè la Guàrdia Civil va evitar conduir els detinguts fins a la conselleria.

 

 
 

 

Miquel Esquius que en aquell moment s'encarregava de la mobilitat ha declarat que el dispositiu dels Mossos era "per impedir la votació" i el cap de la Sala Central, Josep Lluís Rossell, ha explicat que mai es van ordenar seguiments a les altres policies.