El comissari Rafel Comes, cap de la comissaria general d'informació ha detallat amb pèls i senyals el pla de detenció del Govern en ple per al 27 d'octubre, quan es va fer la declaració d'independència al Parlament de Catalunya.

Comes ha explicat a preguntes del fiscal, durant el judici al major Josep Lluís Trapero: "Havíem d'estar preparats per si sorgia l'ordre de detenció a partir de la declaració d'independència. No sabíem si la donaria un jutge o el president del TSJC".

El comissari no ha escatimat detalls. Des que hi havia una llista, fins què s'havia planejat i com s'havia de detenir els consellers. Va ser ell també qui va donar les instruccions de com havia de ser la detenció: "Era un delicte molt particular i que faríem una lectura de drets i esperaríem el que digués el jutge del TSJC".

 Ha fet tota la cronologia del dia fins a les 2 de la matinada i ha explicat que va ser ell qui va enviar els Mossos d'Esquadra a prevenir el president del TSJC que estaven a la seva disposició pel que calgués.

 

El fiscal ha volgut incidir en el fet que "les ordres de detenció les pren el magistrat d'instrucció" qüestionant el perquè es van dirigir els Mossos d'Esquadra al president del TSJC a través dels seus escortes i la seva secretària. La magistrada Concepción Espejel li ha acabat donant un toc d'atenció al fiscal Pedro Rubira per la insistència.