Cada dia que passa queda més clar que Jorge Fernández Díaz va ordenar l'espionatge al tresorer del PP Luis Bárcenas i que els seu superior, Mariano Rajoy,  i la secretària d'organització del PP, María Dolores de Cospedal sabien de l'operació. Així ho ha assegurat l'excomissari del Cos Nacional de la Policia Enrique García Castaño, conegut com El Gordo i un dels protagonistes de l'operació Kitchen. García Castaño ha admès en el Congrés que va participar, juntament amb l'excomissari José Manuel Villarejo, en l'operatiu d'espionatge per ordre de l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz i pel seu número dos, Francisco Martínez.

"Per descomptat que el secretari d'Estat i el ministre coneixien l'operació", ha assegurat l'antic cap de la Unitat Central de Suport Operatiu durant la cinquena sessió de la comissió del cas Kitchen. Tant Fernández Díaz com Martínez estan imputats en la causa. El Gordo ha relatat que tant el ministre com el seu número dos van ser els que van elegir directament a Villarejo perquè participés en l'operació orquestrada el 2013 per Interior per recuperar documents que comprometien al PP i que estaven en poder de l'extresorer del partit Luis Bárcenas. El Gordo ha assegurat que tant Rajoy com De Cospedal eren informats per terceres persones, amb les quals mantenia contacte habitual Villarejo. Ha citat el president de La Razón i conseller d'AtresMedia, Maurici Vázquez, si bé ha admès que no ho podia demostrar. "He escoltat comentaris", ha afegit.

Pendent de judici

García Castaño, un dels agents que integraven la policia patriòtica, està pendent de ser jutjat juntament amb el comissari Villarejo la tardor que ve i s'enfronta a peticions de presó de fins a 50 anys. Això no ha estat impediment perquè, contràriament al que han fet altres compareixents, contestés a les preguntes dels diputats. De fet ha volgut deixar ben clara la seva voluntat de col·laborar amb la justícia.

Jorge FErnandez Diaz Audiència Nacional EFE

Fernández Díaz, abans de declarar com a imputat davant del jutge que investiga el cas Kitchen / Efe

Així, l'home considerat la mà dreta de Villarejo s'ha reafirmat en el que ha declarat davant del jutge i ha relatat com va lliurar al número dos de Fernández Díaz un pendrive amb la informació del contingut dels telèfons mòbils de Bárcenas. García Castaño ha explicat com es va preparar el dispositiu de l'operació Kitchen, en el qual treballava l'inspector Andrés Gómez Gordo per ordre del número dos de la Policia (DAO) Eugenio Pino. "El DAO volia que Gómez Gordo tingués una altra persona al seu costat i va voler posar un comissari. Des del ministeri, tant el ministre com secretari d'estat li van dir que no. Que posés a Villarejo", ha afirmat.

García Castaño també ha explicat com va aconseguir dos mòbils de Bárcenas. Els hi va donar el presumpte confident Sergio Ríos durant mitja hora. Preguntat pel diputat del PSOE si tenia ordre per confiscar aquests dispositius, ha respost que de vegades es treballa  amb el principi d'"oportunitat i immediatesa". També sense autorització judicial va accedir a l'estudi de l'esposa de Bárcenas a Madrid a la recerca de documentació. "Entro perquè la senyora de servei m'obre la porta, l'enganyo, no em fa falta ordre judicial", ha defensat.

Foto principal, l'excomissari Enrique García Castaño durant la seva compareixença al Congrés pel cas Kitchen / Efe