Fa dies que ho diu i, de moment, continuarà sense mullar-se. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que prova d'evitar de totes les maneres nombrar la paraula "votar" i la canvia constantment per "participar", ha admès a El Món a RAC1 que l'actuació del govern i justícia espanyols no és la correcta i ha tornat a assegurar que, precisament per això, "tot i que no és el referèndum que Catalunya necessita, facilitaré la participació l'1-O".

Després de ser preguntada i repreguntada en diverses ocasions sobre  l'1-O sempre amb el terme "votar", l'alcaldessa ha hagut d'utilitzar aquesta paraula finalment per sortir del pas i ha assegurat que "si és per mi, la gent podrà anar a votar" perquè, ha recordat, "tenim l'objectiu de facilitar la participació i treballarem en això".

Ara bé, Colau ha aprofitat l'ocasió per treure's responsabilitats del damunt i atribuir-les directament a la Generalitat posant damunt la taula que, tot i que des del consistori "farem tot el que puguem perquè es pugui participar l'1-O", al final, i segons ha sustentat, que hi hagi urnes "depèn de la Generalitat" perquè, segons ha assenyalat, "a Barcelona hi ha molts locals i la majoria són de la Generalitat".

El problema del diàleg

Colau, que considera que "no va ser una bona manera com es va desenvolupar el debat al Parlament", ha enviat un missatge clar als de Mariano Rajoy posant-los damunt la taula que enviar la Guàrdia Civil "no és la manera" de solucionar la situació.

L'alcaldessa de la capital catalana té clar que el focus del problema és la manca de diàleg de l'Estat perquè "tenim un tema de fons que és l'esgotament del marc autonòmic", un marc autonòmic que creu que està "esgotat", i que ha de canviar-se perquè ara mateix "el marc de convivència que tenim són les lleis vigents, que bloquegen la situació".

I no només això. El fet que ahir un jutge suspengués l'acte del referèndum a Madrid ha demostrat, a parer seu, que "hi ha herències franquistes que perviuen en els tribunals" i ha lamentat que "això no s'ajusta al que hauria de ser un Estat de dret garantista".

Predisposició a votar

Colau ha insistit diverses vegades que la seva predisposició per l'1-O és "participar", però no s'ha mullat en quin serà el seu sentit de vot —o de participació—. I no ho ha fet perquè, a banda que les bases estan dialogant per veure quina és la seva posició, l'actitud de l'executiu central la fa dubtar. 

"El govern d'Espanya és el responsable de donar respostes a Catalunya, no es pot defugir", ha subratllat l'alcaldessa, al mateix temps que s'ha lamentat que "el que estem veient és trist" perquè "no hi ha escolta real ni diàleg [al Congrés]. No ens podem resignar", ha afegit.

En aquest sentit, i sobre les discrepàncies en aquesta qüestió amb els seus socis de govern, el PSC, ha mostrat el seu optimisme perquè, tot i que "nosaltres apostem per un referèndum i el PSC no ho té tan clar", sí que tenen una posició comuna: "no volem posar en perill els funcionaris".