El jutge que ha suspès l'acte a favor del referèndum a Madrid va signar l'any 2014 el manifest de la plataforma Libres e Iguales ​contra el procés sobiranista català. José Yusty Bastarreche, el magistrat del contenciós administratiu número 3 de Madrid que ha dictat la sentència, va firmar el manifest de l'entitat l'octubre del 2014, just un mes abans de la consulta del 9 de novembre. 

Així mateix es desprèn del text que el mateix magistrat va escriure a la pàgina web de la plataforma, el mes de novembre de l'any 2014: "Soc Magistrat i professor de Dret Administratiu de la Universitat Autònoma de Madrid. Ja vaig signar el manifest fa un mes o cosa així, però compteu amb mi si penseu que puc ser útil. La meva condició de magistrat no em permet participar en actes de partits, però d'associacions ciutadanes sí. Visca Espanya!".

Libres e iguales Yusty

Libres e Iguales es va presentar públicament el mes de juliol del 2014 a les portes del Congrés dels Diputats amb la lectura d'un manifest fundacional. En aquell text reivindicaven la Constitució de 1978, el seu rebuig a la ruptura de la sobirania nacional espanyola i demanaven un pacte dels principals partits polítics contra el secessionisme. Entre els seus promotors hi ha l'exdiputada del PP Cayetana Álvarez de Toledo, el premi Nobel Mario Vargas Llosa i els també escriptors Fèlix de Azúa i Arcadi Espada.

Contra l'acte pel referèndum

Yusty ha dictat aquest dimarts una interlocutòria per la qual suspèn l'acte en favor del referèndum organitzat per l'entitat Madrileños por el derecho a decidir. Aquest acte s'havia de celebrar diumenge 17 de setembre al migdia en una de les naus de Matadero, un espai de titularitat municipal, i que comptava amb l'autorització del consistori que presideix Manuela Carmena. 

El jutge ha paralitzat l'autorització municipal d'aquest espai, després de rebre un recurs del PP, i en considerar que pot ser incongruent amb els dictàmens del Tribunal Constitucional sobre la llei del referèndum, aprovada pel Parlament i suspesa pels magistrats. La sentència del jutge és ferma i, per tant, no admet cap recurs.