Plantada en el darrer moment. Quan falta un dia per a la inauguració del Mobile World Congress 2018, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no participarà en les rebudes oficials de Felip VI. L'alcaldessa refusarà rebre el monarca el diumenge al Palau de la Música i el dilluns, però sí que assistirà al sopar de benvinguda i a la inauguració de l'esdeveniment.

El moviment de l'alcaldessa s'emmarca en el rebuig del govern municipal a la intervenció de les institucions catalanes i expressa el descontentament envers el Rei, que ha donat suport als moviments del govern espanyol per aturar el procés. D'aquesta manera, Colau se suma a una onada política per plantar el Rei. 

No estava previst que l'alcaldessa de Barcelona rebutgés assistir a les rebudes del Rei. I aquest anunci no és menor: en absència del president de la Generalitat, Colau esdevé —darrere del president del Parlament, Roger Torrent— una de les principals autoritats catalanes a l'esdeveniment.

Crítiques al Rei

Colau ha justificat la seva absència en les rebudes al rei Felip del Mobile World Congress 2018. "S'hauria d'haver mantingut en una posició neutral, haver cridat a la concòrdia i al diàleg, i es va posar al costat de les tesis més dures, més repressives", ha retret al Monarca, de qui considera que no hauria d'haver-se posicionat en favor de l'aplicació del 155 i de la forta repressió policial a la capital catalana en la jornada del referèndum de l'1 d'octubre.

Segons ha assenyalat la mateixa alcaldessa, la decisió ja ha estat comunicada oficialment al servei de protocol de la Casa Reial.

¿Qui no assistirà?

La tradicional participació de Felip VI havia generat suspicàcies anteriorment, però enguany la tensió política per l'aplicació del 155, que ha generat la repulsa de Colau i els comuns, ha empès aquesta decisió. Des de diferents posicions de l'independentisme s'ha expressat la incomoditat i la disconformitat que genera la presència del Monarca al Mobile World Congress. De moment, ja hi ha diversos perfils de l'esfera política independentista que ja s'han expressat en aquesta línia.

El primer a fer-ho públic va ser el secretari de Tecnologies de la Informació i la Comunicació de la Generalitat, Jordi Puigneró. El responsable va assegurar que faltaria a la rebuda com a senyal de "protesta". "El Rei ha perdut tota la legitimitat que esperàvem d'ell", va exposar en un missatge a Twitter en què va criticar els discursos del Rei posteriors a la repressió policial de l'1-O i la intervenció de les institucions catalanes. Després d'aquest anunci, s'han afegit el secretari general d'Empresa, Pau Villòria, i el secretari de Competitivitat, Joan Aregio, que tampoc hi assistiran.

En l'àmbit municipal, el líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, va deixar clar que no volia compartir espai amb el Rei i avui així ho ha confirmat. Els més crítics amb el Rei són —com era previsible— els integrants del grup municipal de la CUP. Ahir mateix, la regidora Eulàlia Reguant va demanar a la resta de grups que no participessin en els actes en què participa Felip VI, com sí farà per exemple l'exalcalde i líder del PDeCAT, Xavier Trias, que tot i haver-se mostrat molt crític amb el paper de la monarquia en el conflicte català, mantindrà la seva presència.