L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha justificat la seva absència en les rebudes al rei Felip del Mobile World Congress 2018. "S'hauria d'haver mantingut en una posició neutral, haver cridat a la concòrdia i al diàleg, i es va posar al costat de les tesis més dures, més repressives", ha retret l'alcaldessa al Monarca, de qui considera que no hauria d'haver-se posicionat en favor de l'aplicació del 155 i de la forta repressió policial a la capital catalana en la jornada del referèndum de l'1 d'octubre, que tal com ha recordat Colau, va suposar càrregues de les forces policials espanyoles en 27 col·legis barcelonins.

Colau ha assegurat que la decisió ja ha estat comunicada oficialment al servei de protocol de la Casa Reial en unes declaracions en un acte des del Conservatori Municipal de Barcelona. "Com a cap d'estat va mostrar zero empatia", ha exposat l'alcaldessa amb contundència, tot insistint en el fet que la decisió s'emmarca en context "d'excepcionalitat" per la intervenció de les institucions catalanes. "Han passat fets molt greus al país i particularment a Barcelona", ha sentenciat. 

L'alcaldessa ha volgut destriar el fet de no rebre al rei de la seva assistència als principals actes oficials, el sopar de demà diumenge i la inauguració oficial del Congrés, unes cites a les quals Colau considera que no pot faltar per la "importància" del congrés de mòbils per Barcelona i per Catalunya: "Vull que aquesta edició sigui una nou èxit", ha dit l'alcaldessa, que ha apel·lat al mateix temps a la responsabilitat institucional de les autoritats de la capital catalana.

"Retrocés democràtic"

Des del govern municipal, mostren la seva preocupació pel "retrocés democràtic" que està vivint Catalunya i Espanya. Bona prova d'això, per a l'alcaldessa, és la condemna de tres anys i mig de presó al raper Valtònyc per enaltiment del terrorisme i injúries al Rei. "Això també s'ha veure reflectit en la meva actitud com a alcaldessa", ha conclòs sobre el sorprenent anunci.