"Em sembla evident que, amb tots els fets que coneixem, que no han estat negats ni desmentits, no es mereix ostentar el càrrec de rei emèrit", així de contundent s'ha pronunciat avui l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, amb referència a la fugida de Joan Carles I d'Espanya. Aquest dilluns, la Casa Reial va publicar una carta que el Borbó havia enviat al seu fill. En ella li explicava que se n'anava del país arran d'informacions que havien aparegut sobre ell amb referència a les investigacions que hi ha obertes, una d'elles en el Tribunal Suprem, sobre la seva presumpta implicació en un cas corrupció en la construcció de l'AVE de la Meca.

En un to molt dur, Colau ha argumentat que la ciutadania es mereix que l'antic monarca "torni tots els diners que ha aconseguit de forma il·lícita en un moment a més de crisi com el que estem vivint", en una entrevista que ha concedit a la cadena Ser.

Un altre dels punts que ha posat sobre la taula és que, segons el seu parer, amb la sortida del Borbó d'España ha arribat l'hora que la població triï el model de país que vol, és a dir, un sistema monàrquic o republicà. "Ens mereixem poder debatre quin tipus de forma d'Estat volem", ha remarcat l'edil.

joan carles i felip riuen gtres

Joan Carles I amb el seu fill Felip IV / GTRES

Demana explicacions a Felip VI

Davant d'aquesta situació, Colau s'ha dirigit obertament a la Casa Reial i ha demanat explicacions a la seva màxima autoritat. "No pot ser que Felip VI no sàpiga res d'algunes activitats que ha dut a terme en els últims anys el seu pare" alhora que ha criticat la seva la relació amb la monarquia saudita que ha qualificat d'"una dictadura sagnant que vulnera els Drets Humans".

En aquesta mateixa línia ha ressaltat: "Felip VI té moltes explicacions per donar i la Casa Reial s'equivoca molt si creu que enviant al rei emèrit a l'estranger eludirà les preguntes", ha recriminat l'alcaldessa que també lamenta que les respostes no arribin per "iniciativa pròpia" de la institució.

A més, ha reiterat que el que ha fet Juan Carlos "no és una sortida", sinó una "fugida" en tota regla. "El fet que l'antic monarca se'n vagi amb un comunicat més que decebedor és indignant perquè en ell diu que se'n va per fets de la seva vida privada, cosa que és totalment falsa, ja que durant quaranta anys ha ostentat el màxim càrrec de representació de l'Estat i en aquest exercici ha fet operacions més que dubtoses", ha emfatitzat.

El PSOE deslleial amb Podemos

Aquest dilluns també s'ha filtrat que la vicepresidenta primera del Govern, Carmen Calvo, va negociar l'escapada de l'emèrit. Per això, Colau ha considerat que el PSOE ha estat deslleial amb Podemos, ja que no va informar a la formació morada sobre la fugida de l'emèrit, malgrat que governen conjuntament. "Si estàs en una coalició i demanes que hi hagi coresponsabilitat, òbviament li has de mantenir informat de les coses més rellevants perquè després no pots exigir coresponsabilitat", ha subratllat.

D'altra banda, també ha criticat l'actitud del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que ahir es va limitar a no respondre a les preguntes de la premsa sobre la fugida de l'emèrit al·legant que són "coses d'Estat" i, per tant, confidencials. "En una democràcia saludable i forta mereixem absoluta transparència entorn dels assumptes públics", ha assegurat l'alcaldessa que va qualificar la intervenció de Sánchez de "decebedora".