Barcelona en Comú (BComú) ha decidit avui mantenir el seu acord de govern amb el PSC, encara que el sotmetran a debat entre les seves bases, després de la proposta d'ERC i PDeCAT, que han demanat a l'alcaldessa Ada Colau trencar el seu pacte amb els socialistes, pel seu suport a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

La tercera tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz, ha assegurat que hi haurà un debat intern, "en el marc dels espais de decisió de Barcelona en Comú", per decidir el futur de la coalició de govern, que s'allargarà durant les pròximes setmanes i "no es resoldrà en un dia o dos".

El govern municipal ha convidat ERC i el PDeCAT a treballar junts "per fer un front comú ampli de rebuig al 155", ja que "la situació política requereix debats serens sobre el que ens toca fer com a forces polítiques per posar els interessos de la ciutadania per sobre de partidismes", ha afirmat Ortiz.

Tot i així, Ortiz ha avisat el PSC que "seria un greu error donar suport al 155" i ha afegit que els socialistes haurien de tenir en compte "les conseqüències que aquesta aplicació té sobre Barcelona".

Collboni considera “contraproduent” el 155

D'aquesta forma, els comuns donen temps als socialistes per posicionar-se davant de la intervenció de les institucions catalanes, malgrat que el president del grup municipal del PSC, Jaume Collboni, ha assegurat aquest matí, en una entrevista a El Periódico, que l'aplicació del 155 és "contraproduent".

"Nosaltres no trencarem el pacte amb Colau, posarem Barcelona per damunt de tot. Trencar el pacte seria posar Barcelona en el forat negre del 'processisme'. I Barcelona no pot caure en ell", ha assenyalat Collboni en l'entrevista en el rotatiu barceloní.

El PSC podrà posicionar-se aquest dijous en el ple extraordinari que s'ha convocat avui, a partir de la petició dels grups municipals d'ERC i PDeCAT, per aprovar una declaració institucional per "donar suport a les institucions catalanes" i "rebutjar l'aplicació de l'article 155".

A més, ERC i PDeCAT també han sol·licitat avui la suspensió del ple ordinari previst per a aquest divendres, ja que consideren que estaria "fora de lloc debatre temes municipals al mateix temps que des del Senat es perpetra un atac contra Catalunya", ha assegurat el president del PDeCAT de Barcelona, Xavier Trias.

La decisió de convocar el ple extraordinari i suspendre el ple de divendres ha provocat les crítiques dels grups municipals del Partit Popular i Ciutadans, que han estat els únics que han votat en contra de la proposta.

La presidenta del grup municipal de Ciutadans, Carina Mejías, ha assenyalat que ERC i PDeCAT "volen utilitzar aquesta situació de crisi, enfrontament i divisió per posar l'Ajuntament als peus de l'independentisme" i ha afegit que "Colau haurà de decidir si usa l'Ajuntament al servei d'aquest cop a la democràcia".

D'una altra banda, el president del grup municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha fet una proposta alternativa a la d'ERC i PDeCAT i ha demanat a Ciutadans, PSC i BComú a votar a favor d'una iniciativa de rebuig a la declaració unilateral d'independència, que estava previst es votés en el ple que s'ha suspès.

La tercera tinenta d'alcalde ha justificat els canvis en la celebració dels plens, perquè consideren que "l'aplicació de l'article 155 és injustificable" i és "un atemptat a l'autogovern que evidentment afectarà la quotidianitat del conjunt de la ciutadania".

"El govern municipal treballarà perquè d'aquest ple extraordinari en pugui sortir un rebuig clar de part d'aquest Ajuntament davant l'amenaça del 155 i una aposta per la reconducció de la situació política", ha assenyalat Ortíz.