Finalment, l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau ha acceptat elaborar un informe que detalli totes les subvencions atorgades per l'Ajuntament de forma directa. La petició arriba després que la fiscalia decidís investigar l'alcaldessa per presumptes subvencions irregulars. Ara bé, aquest informe patirà matisos.

D'una banda, no serà una auditoria externa, sinó lligada al consistori qui l'elaborarà, és a dir, els mateixos funcionaris interns. La demanda de presentar un informe va ser proposada pel president del grup municipal del Partit Popular, Josep Bou. Inicialment es va demanar que l'auditoria no estigués relacionada a cap organisme públic i recollís totes les subvencions que no han requerit de cap concurs des del 2015.

Finalment, Colau i els comuns han decidit sotmetre's a aquesta transparència perquè s'analitzarà d'una altra manera. D'entrada, també inclourà sotmetre a una revisió les subvencions de l'any 2014, quan encara governava l'alcalde Xavier Trias. Per altra banda, no s'externalitzarà el servei. Per això, la regidora del PSC, Montserrat Ballarín, amb qui Colau comparteix govern ha defensat que aquest "sempre compleix la normativa". També han votat a favor la resta de partits que no formen govern: Esquerra que considera que és adient perquè hi ha "marge per millorar la transparència", Ciutadans, Barcelona pel Canvi i el seu impulsor, el PP.

Bou ha lamentat però: "No és el que volíem però així fem camí". El regidor ha criticat “l’ús i abús” de subvencions directes amb criteris “partidistes i ideològics”. Segons ell, les subvencions directes haurien de ser excepcionals, justificades i concedides per interès públic o humanitari. Així, ha denunciat que les subvencions directes hagin passat de 46,5 a 77 milions d’euros del 2015 al 2020. També ha dit que fins i tot l’interventor municipal ha posat objeccions a algunes d’aquestes subvencions, algunes de les quals es renoven anualment. 

Junts s'absté

L'única abstenció ha estat la de Junts per Catalunya. El regidor Ferran Mascarell ha lamentat, en nom del seu partit, el canvi del plantejament inicial, el com fer elaborar aquestes conclusions.

Les subvencions hauran de detallar si van ser per concurs, nominatives o directes. També s’haurà d’informar sobre els controls i la publicitat de cada tipus de subvenció, i presentar un pla estratègic de subvencions que incorpori possibles millores tècniques, jurídiques i de transparència en el sistema. La investigació per part de la fiscalia de certes subvencions municipals atorgades a entitats socials vinculades a l’alcaldessa, Ada Colau, abans d’assumir el seu càrrec, com la PAH o l’Observatori DESC, han estat la punta de llança. . El ministeri públic va admetre a tràmit una denúncia presentada l'associació Abogados Catalanes por la Constitución pels presumptes delictes de prevaricació, frau en la contractació, malversació de cabals públics i tràfics d'influències.